Того травневого дня Дюшес з побратимами були на завданні. Вже переступили через міну, але раптом хлопець зробив крок назад – і стався вибух. Влад втратив ногу та пальці на руці. Побратими його доправили до медиків, звідти евакуювали до шпиталю у Дніпро, але серце хороброго юного воїна зупинилось… Його посмертно нагородили орденом «За мужність» III ступеня.

З тих пір пройшло майже чотири роки, а батьки та молодша сестричка Владислава дуже сумують і ледь не щодня носять квіти на кладовище. Але те, що вона побачили минулого тижня, шокувало не лише їх, а й всю країну. Могильна плита була зруйнована, а її уламки лежали поряд. Відповідні світлини рідні Дюшеса виклали у соцмережі, а його побратими відразу заявили, що тут не обійшлось без вандалів.

– У наш буремний час тільки справжній ворог України міг поглумитися над могилою її захисника. Із величезною неповагою ми звертаємось до тих, хто вчинив цей злочин: ви своїм вчинком принизили не нас, а себе. Та показали, що не маєте у своєму житті жодних цінностей. Ще більше принижує те, що свою брудну справу ви зробили у день народження Дюшеса. Таке ставлення до пам’яті нашого полеглого побратима лише надало нам наснаги продовжувати нашу боротьбу, — заявили побратими Влада Дюсова із «Азова». — Хто б ви не були, пам‘ятайте про те, що подібні злочини не мають терміну давності. Могилу нашого побратима, бійця «Азова», який захищав Україну на Сході з перших днів війни, буде відновлено найближчим часом. Ми впевнені, що пам’ять про подвиг Дюшеса та всіх інших воїнів, які віддали свої життя за Україну у російсько-українській війні, житиме вічно та назавжди закарбується на сторінках нашої історії.

Такої ж думки і мама загиблого героя Людмила Дюсова, для якої ця подія стала справжнім ударом.

– Коли я на мітингу у Вінниці побачила наших місцевих людей, які тримали плакат «Фашизм не пройде», то не могла стримати сліз. Вислів вони присвятили «Національному корпусу», який підтримував мій син та його побратими. Як це підло та низько. Пробач нас, сонячний Дюшесе, що для них ти вже фашист. Нам дуже боляче.

Відомо, що правоохоронці виїжджали на кладовище та проводили розслідування. За його результатами, могильні плити на цвинтарі пошкодив буревій, який вирував у області. Таким чином було пошкоджено до 15 пам’ятників.

– Після цієї зими, а потім шквального вітру два надгробки зламалися. Також думав, що вандали. Зателефонував майстрам. Вони кажуть, що якийсь клей неякісний. Все, що встановлювали останні два роки, відклеюється. Але якщо то вандали зробили, то горіти їм у пеклі, — вважає вінничанин Руслан Музика.

То хто чи що насправді повалило пам’ятник героям АТО — досі залишається загадкою. А тим часом на адресу редакції продовжують надходити дзвінки, де читачі розповідають про аналогічні ситуації. Зокрема днями на цвинтарі знайшли розбитою могильну плиту кіборгу Дмитру Склярову із Літинського району…

Віталіна Володимирова