І офіційна статистика, і українські науковці в один голос твердять: з року в рік здоров’я дітей погіршується. Більше половини дошкільнят мають хронічну патологію: у 60,5 % із них діагностують хвороби органів дихання — переважно хронічні тонзиліти, аденоїдити; у 57 % — зміни опорно-рухової системи; у 36% — серцево-судинні відхилення; 11 % мають ендокринні порушення;

10 % — порушення нервової системи. На ожиріння страждає приблизно 39 % дошкільнят.

З огляду на таку невтішну ситуацію дослідження переконують, що 44 % хлопчиків і 19 % дівчаток, які стають першокласниками у 6-річному віці, не готові до школи фізично.

На Вінниччині, як і в цілому в країні, ситуація не ліпша. Загальна захворюваність дітей віком від 0 до 14 років у 2018 році становила 17 418,8 % (у 2017 році — 18 977 %). Найчастіше діти хворіють у Гайсинському районі. Там загальний рівень захворюваності сягнув 21 388 %. Високі показники захворюваності були зареєстровані у Піщанському та у Теплицькому районах. Найменше хворіють у Вінницькому, Хмільницькому та Козятинському районах. Утім, низький показник захворюваності сільських дітей насправді може свідчити про низьку соціальну свідомість батьків, недостатній матеріальний стан сімей, обмежений доступ значної частини населення села до медичної допомоги, ніж про здоров’я. Тривожить те, що у дітей почали виявлятися такі «дорослі» хвороби, як виразки шлунку та 12-палої кишки, хронічні гепатити, жовчокам’яна хвороба, цукровий діабет. Як стверджують фахівці — це через надмірне захоплення різноманітними снеками, сухариками та іншим харчовим мотлохом.

А в школі, крім знань, додаються ще й нові патології. За рік навчання у школі зниження гостроти зору збільшується з 3,3 до 5,2 %; порушення постави з 2,8 до 5,0 %; у 4 % дітей 6–річного віку реєструються дефекти мови. А через потужне навантаження у школі і не обмежений та ніким не контрольований час стирчання у мобільних телефонах та різноманітних гаджетах кількість випадків короткозорості зріс до 690 %.

За підрахунками Головного управління статистики, на Вінниччині цьогоріч проживає 1 560 394 людини. Протягом року померла 24 341 особа, і це значно більше, ніж у попередньому році. Аби вирівняти демографічну ситуацію, необхідно, щоб у кожній сім’ї народжувалося по 2-3 дитини, причому, здорові. В іншому випадку, смертність і надалі перевищуватиме народжуваність, адже людей похилого віку на 50 відсотків більше, ніж решти населення. Та це вже залежить від якості життя.

Ілона ВАЛЬТЕР