Для голови фермерського господарства «Хлібороб» Семена Мельника наша газета стала останньою надією на справедливість, адже три останні роки він не може забрати свої 18 га землі. Підозрює, що керівництво Жмеринського району та Держгеокадастру за матеріальну винагороду віддало її впливовим людям. Чому після рішення суду та численних скарг до правоохоронців у цій справі не поставлено крапку?

— У 1995 році сесією Жмеринської районної ради на території Кам’яногірської сільської ради мені затвердили та видали державний акт на право постійного користування землею площею 17,58 га. Тоді ж зареєстрував селянське фермерське господарство «Хлібороб». Займався вирощуванням культур, справно сплачував усі податки і жодних проблем не мав. У жовтні 2015 року я зібрав сою, задискував та посіяв озимий ячмінь. Навесні наступного року приїхав на поле глянути, чи все добре. Та коли ступив кілька десятків кроків — мову відняло. Ячмінь покропили гербіцидами, аж колоски на землю попадали. В одну мить я втратив весь урожай, — із сумом розповідає Семен Мельник. — Вже згодом поліція довела до мого відома, що це справа рук місцевого фермера Руслана Герасим’юка. Він та його родичі звернулись до колишнього керівника Жмеринської філії Держгеокадастру Олега Матвієнка з проханням віддати мою землю. Заяви насправді були написані 14 вересня 2015 року, тому дуже дивно, що їх погодили ще 3 вересня того ж року… Хіба не фальсифікація? Після того 9 ділянок по 2 га моєї землі отримали Герасим’юки, які в подальшому їх продали своєму нащадку Олегу Руслановичу.

Я вирішив боротись законним шляхом. Зрештою, у 2017 році Господарський суд постановив, що землю забрали незаконно. Я взявся знімати реєстрацію майнових прав, аби їх повернути назад, і завітав на прийом до обласного Держгеокадастру. Проте керівник Юрій Козак заявив, що треба було до суду не звертатись. Бо землю віддали і нічого не зробити. Для підтвердження слів мені продемонстрував відповідну документацію. Я зрозумів, що тут, мабуть, не обійшлось без коштів. Тим паче Герасим’юки мають безпосереднє відношення до керівництва нафтоперекачувальної станції Одеса-Броди. Після того я звернувся до обласної прокуратури, справу передали поліції. Та пройшов рік, а відповіді немає. Засідання антирейдерського штабу при Вінницькій ОДА нічого не допомогло, мовляв, ще не всі механізми в цьому напрямку працюють. А вже весна, треба сіяти, а я ходжу без землі… Не піду ж на те поле битись за неї, адже є законослухняним громадянином і правда на моєму боці.

У прес-службі Держгеокадастру у Вінницькій області так прокоментували ситуацію:

– 21 березня 2018 року голова СФГ «Хлібороб» Семен Мельник звернувся на особистий прийом громадян до начальника нашого відомства Юрія Козака щодо незаконного поділу у 2015-2016 роках земельної ділянки і знищення посіву озимого ячменю. В ході прийому було з’ясовано, що порушене заявником питання стало предметом судового розгляду. Під час судового розгляду, що було зазначено безпосередньо в основній частині рішення суду, встановлено, що накази головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області приймались з врахуванням заяви користувача земельної ділянки – Івана Мельника, який є батьком гр. Мельника С.І., про відмову користування спірною земельною ділянкою. Заява про добровільну відмову фігурує у матеріалах судової справи. На момент прийому рішенням Господарського суду Вінницької області , яке набуло законної сили, спір був вирішений на користь СФГ «Хлібороб». Також заявнику повідомлено, що з 1 січня 2013 року внесено ряд змін до законодавства, що регулює порядок припинення державної реєстрації права власності на земельні ділянки. Вирішення даного питання не відноситься до компетенції Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області. Громадянину рекомендовано звернутись до реєстраційної служби. Крім того, в ході особистого прийому з’ясовано, що питання відшкодування шкоди за знищення озимого ячменю було предметом засідання тимчасової комісії з питань визначення збитків, яке проводилось 05.07.2016 року Жмеринською РДА. За результатами було затверджено розмір збитків у розмірі 106060 гривень.

Тим часом у прес-службі обласної поліції повідомили, що за вказаним фактом Слідче управління ГУНП у Вінницькій області проводить розслідування. Кваліфікація статті — ч. 2 ст. 364 — зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Віталіна Володимирова