Справжній арсенал зброї виявили кілька днів тому співробітники СБУ разом з представниками Нацполіції у Вінницькому парку.

Зі схрону, облаштованого в одній із паркових зон обласного центру, правоохоронці вилучили міну ДМ-11, дев’ять гранат ВОГ–25, гранатомет РПГ-18, шість ручних гранат Ф-1, майже сімсот п’ятдесят набоїв калібру 7,62 мм та 5,45 мм.

За фактом вже відкрите кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України. Слідчим потрібно встановити, звідки приїхала ця зброя до Вінниці, кому вона належить, та встановити усіх причетних осіб, котрі облаштували схрон, з’ясувати їхні наміри. Хоча поява зброї тепер вже нікого не дивує, бо ж війна у країні. Жахає те, що земля й досі «повертає» нам небезпечні «подарунки» попередньої, Другої світової війни. І вони теж дуже небезпечні. У лісах заповідника Коростівець донині збереглись військові окопи і бліндажі часів минулої війни: у березні 1944 року тут точились бої на переправі через річку Південний Буг гітлерівців із визвольними силами 40-ї армії 2-го Українського фронту. Але навіть через 75 років та війна нагадує про себе.

Для кого зброя – з’ясовують правоохоронці

Минулого понеділка ладижинські рятувальники приїхали на виклик до садового товариства «Швейцарія». Один з мешканців виявив три підозрілих предмети, зовні схожі на боєприпаси. Фахівці встановили, що це вибухонебезпечні предмети часів Другої світової війни, а саме гранати «Ф1». За справу взялися піротехніки, і невдовзі гранати знешкодили контрольованим підривом у безпечному місці.

Ілона ВАЛЬТЕР

Затримали організатора каналу легалізації бойовиків Л/ДНР

Співробітники СБ України викрили механізм легалізації бойовиків терористичних організацій «Д/ЛНР» на мирній території України. Про це розповіли у прес-службі відомства.

Оперативники спецслужби встановили, що двоє мешканців тимчасово окупованого Донецька налагодили механізм оформлення для проросійських терористів паспортів громадян України для їх подальшого в’їзду на підконтрольну українській владі територію. За сприяння посадових осіб Державної міграційної служби зловмисники вклеювали до паспортних документів осіб, які приєдналися до лав незаконних збройних формувань, фотокартки, що обов’язкові після досягнення 25- і 45-річного віку. Це створювало передумови до проникнення бойовиків на мирну територію України для здійснення терористичної та розвідувально-підривної діяльності.

У межах відкритого кримінального провадження за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України правоохоронці затримали одного із організаторів незаконної схеми у Вінниці.

За місцями проживання та роботи співробітників кількох регіональних та районних підрозділів ДМСУ, причетних до оборудки, тривають слідчі дії. Наразі вирішується питання щодо оголошення іншим учасникам протиправної діяльності повідомлення про підозру в скоєнні злочину та взяття їх під варту.

Заходи із викриття зловмисників проводилися співробітниками УСБУ у Вінницькій області за участі ГУ БКОЗ та ДКР СБУ під процесуальним керівництвом обласної прокуратури. Детальніше — в наступних номерах.