Цього разу суди відмовили «Вінницягаз» та «Волиньгаз» у зупиненні дії рішень НКРЕКП щодо штрафу за донарахування у платіжках вінничан. Про це повідомив заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк. «Справа коефіцієнтів» перейшла в суди. Очікувано. Облгази дуже не хочуть виконувати постанови НКРЕКП та скасувати незаконні донарахування всім споживачам. 2:0 — на користь споживачів».

Нагадаємо, перевірки облгазів у «справі коефіцієнтів» — «Вінницягаз», «Волиньгаз» та «Київоблгаз» – підтвердили незаконність додаткових нарахувань обсягів газу побутовим споживачам у платіжках.

Накручування ціни на блакитне паливо — відверте знущання, вважає більшість вінничан. Бо стрімке падіння цін на газ на європейському ринку призвело до парадоксальної ситуації в Україні: регульовані урядом пільгові ціни на газ для українців вже суттєво перевищили світові. Більше того, меморандум про співпрацю з МВФ вимагав вже з 1 травня знову підвищити ціну на 15% — до понад 9851 грн. за тисячу кубометрів!

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв порадив прем`єру відмовитися від регулювання, запровадити ринкові ціни для населення, але прем’єр Володимир Гройсман обережно сприйняв цю пропозицію: «Уряд обмежив ціну на газ. Вона не може бути вище 8,55 грн. за кубометр. Якщо «Нафтогаз» зможе продавати газ дешевше, я повністю це підтримаю», — пообіцяв Гройсман. І вже з 1 квітня НАК «Нафтогаз України» знизив ціну на газ для населення з 8,55 грн. за кубометр до 8,38 грн за куб., тобто на 17 копійок менше. Якось зовсім символічно…

Але є ще одна скандальна річ — сезонні коефіцієнти, через котрі суттєво ростуть показники у платіжках вінничан. Людям донараховували гроші за додаткові обсяги, котрі ті насправді не використовували. Обуренню споживачів не було меж! І коли воно сягнуло критичної позначки, НКРЕКП вирішили провести перевірку облгазів, адже такі дії незаконні. Довго на результати чекати не довелося. Невдовзі ревізори виявили, що газовики обрахували вінничан майже на 100 мільйонів гривень! За таке порушення їх покарали штрафом у 850 тисяч гривень із проведенням обов’язкового перерахунку. Втім, цього самого перерахунку вінничани чекають і досі. А редакційний телефон червоний від нарікань: «Мені нарахували зайвих 20 кубометрів газу тільки через те, що лічильник встановлений на дворі! — розповідає вінничанка Марія Плахотнюк. — Але ж 30 років тому нам встановлювали лічильник саме надворі, бо всередині це небезпечно! У мене приватний будинок, і ніколи жодних боргів не було, а тут раптом ще плюс 134 гривні! У міській раді порадили поки що не платити, але я не можу так, коли мене несправедливо звинувачують».

«Ходила на звірку до «Вінницягаз», і виявилося, що усім подописували показники за останніх півроку! Чомусь раптом їм захотілося застосувати наказ Кабміну №595, — обурюється Марія Матвійчук.

Таких дзвінків — десятки на день.

У «Вінницягаз» повідомили: інформація про те, що суд відхилив позовну заяву, не відповідає дійсності.

– Позов таки прийнятий до розгляду. Людям донараховують за спожитий газ, — заявила фахівець зі зв’язків із громадськістю ПАТ «Вінницягаз» Лариса Логінова.

Отже, найближчим часом незрозумілі донарахування перераховувати ніхто не буде. А обурені люди відмовляються платити взагалі. Причому, і та й інша сторони розуміють, що ні до чого доброго це протистояння не призведе.