Бо, згідно з канонами світового православ’я, такими можуть стати вони, якщо не перейменують себе у філіал Російської православної церкви. Адже на цей час Митрополит Онуфрій, який очолює цю церкву, позбавлений Вселенським Патріархатом сану Митрополита Київського і всієї України, бо таким визнано тепер Епіфанія. Враховуючи, що Митрополит Онуфрій взяв участь у Синоді Російської православної церкви, членом якого є, і заявив, що УПЦ МП входить до неї тепер як структурний підрозділ, він і вірні йому стали підпорядковані такій же канонічній, як і ПЦУ, але російській церкві. Але вони мають чесно про це заявити вірянам. Бо УПЦ МП як юридична структура перестала існувати. У УПЦ МП була можливість прийти на об’єднавчий собор і очолити ПЦУ. Але, як кажуть, «рука Москви» перемогла. І ось тепер Священний Синод УПЦ МП на засіданні 3 квітня закликав відкликати Томос про надання автокефалії Православній Церкві України. Напевно, розуміє, що люди масово покидають МП і покинуть ще більше, коли покаже своє «русское лицо» вже в юридичній площині.

«Слід констатувати, що дії Константинопольського Патріархату в Україні завдали великої шкоди українському православ’ю, а також стали загрозою для всеправославної єдності. Вважаємо, що Константинопольський Патріархат і особисто Патріарх Варфоломій має визнати свою помилку і працювати над її виправленням», — йдеться у заяві МП.

В УПЦ МП вважають, що «способом виправлення цієї помилки могло б бути відкликання Томосу, заклик до розкольників про покаяння в гріху розколу та скликання Всеправославного зібрання задля соборного вирішення українського церковного питання».

Зрозуміло, що на це прозвучала гідна відповідь ПЦУ:

15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну Церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. «Надання томосу про автокефалію – це пряме і цілком канонічне право Вселенського патріархату», завдяки реалізації якого було проголошено і утверджено автокефалію 10 з 15 помісних церков.

Зазначається також, що Томос про автокефалію долає церковне розділення в Україні, і на сьогодні вже 500 релігійних громад від Московського патріархату виявили бажання долучитися до помісної Української православної Церкви.

Водночас Московський Патріархат в Україні є не помісною церквою, а частиною Російської Православної Церкви, звернули увагу в ПЦУ.

«Те, що сприйняття рішення надати Православній Церкві України патріарший та синодальний Томос про автокефалію в повній мірі ще не відбулося, аж ніяк не означає, що цього не станеться взагалі… Тим більше, заперечувати це представникам Російської Православної Церкви, яка сама очікувала на своє визнання 141 рік (1692 місяці!)», – зазначили у ПЦУ».

До цього приєднуються віряни і нашої церкви ПЦУ із кожної Церкви Вінниччини. Ми, наші предки чекали такої благодаті Божої тисячі років з часу, коли Москва вкрала у нас митрополію. І тепер замість радості ми зустрічаємо підніжки ось таких братів во Христі, яким інтереси Росії вищі їхньої рідної держави.

І от після цього усього мені і сотням тисяч таких, як я, хочеться запитати: хіба ця колотнеча і обзивання своїх братів по вірі є істинною вірою? Хто вам дав право вішати нам тавро розкольників, судити Вселенського Патріарха? Змушувати нас прийти до вас і покаятись? Хіба це по-Божому? Ми каятись маємо лише перед Богом! То ви віруючі чи пропагандисти Москви – чим гірше і «порозкольніше» — тим краще?

Від імені вірян Вінниччини –
Тетяна Василюк,
читачка