Цього разу у прес-клубі відбулася унікальна зустріч та презентація книги, котра, безумовно, не залишить байдужими українців і вже стала відомою у Європі.

В основу нової документальної книги «Війна Путіна проти України», виданої на замовлення Міністерства інформаційної політики України, покладено результати польового дослідження, котре протягом трьох років проводив британський та канадський політолог українського походження Тарас Кузьо.

Автор 15 разів відвідував міста і села на півдні та сході України, зокрема у зоні бойових дій. Там він записав майже три сотні інтерв’ю. Про свої враження і аналіз того, що нині відбувається, Тарас Кузьо поділився з вінницькими журналістами.

– Почав писати цю книгу ще у 2013 році. За збігом випадковостей, саме тоді почався в Україні Євромайдан. А далі події почали сипатися одна за одною. На той час на Заході не так багато ще знали про війну в Україні, Донбас, тому все було цікаво, — розповідає автор. — Більше п’яти разів встиг побувати в АТО, їхав туди з волонтерами. Я ніколи не був солдатом, у Британії немає обов’язкового призову. А тут довелося жити з українськими солдатами, і це стало для мене особливим досвідом. Ваші кандидати у президенти в один голос обіцяють: «Я знаю, як закінчити війну», хоча майже ніхто з них не був на фронті, за винятком Порошенка та Кошулинського. Всі вони брешуть. У своїй книзі я спробував пояснити, чому сталася ця війна. Моя думка не зовсім традиційна. Війна виникла через питання національної ідентичності. Вашої країни не існує. Не я так думаю. Так думають у Москві. Україна — це фейк! Якби так не думали в Росії, війни б не було. Боюся, щоб проект з Зеленським у Москві не став підтвердженням того, що Україна справді смішна держава. Зеленського можна було обирати, коли б не було війни. Десять років тому, наприклад. А тепер Жириновський аплодує Зеленському. Росія вважає Україну частиною своєї території, і вона має належати руському міру. Україну не сприймають за окрему державу.

На думку публіциста, швидко закінчити цю війну в нинішніх умовах можна тільки здавши Україну. Цього народ собі дозволити не може. Стосовно ж долі держави після обрання Зеленського на пост Президента, то в такому випадку, каже політолог, Україні загрожує безвладдя.

У першій частині своєї книги Тарас Кузьо аналізує думки російських політологів щодо України, історію українофобії, те, що відбувається на російському телебаченні. Він згадує, як у діаспорі українців називали нацистами та агентами ЦРУ. Все відновилося в часи Помаранчевої революції. Є частина в книзі, присвячена питанню антисемітизму. Інша частина присвячена дослідженню українського криміналітету.

Друга частина книги власне про російську агресію, як це сталося і що призвело до «гібридної війни». Тарас Кузьо переконаний, що Радянський Союз придумав і вів «гібридну війну» вже давно…

Остання частина — вплив цієї війни на міцність національної ідентичності.

Зустріч вийшла дуже цікавою, перетворилася на обмін думками з приводу останніх подій, котрі відбуваються в Україні, і прогнозами на найближче майбутнє.

Про автора. Тарас Кузьо навчався у Сассекському, Лондонському та Бірмінгемському університетах, проходив постдокторантуру у Єльському університеті, працював в Українській пресовій агенції у Великій Британії. Науковий співробітник Центру Трансатлантичних досліджень, Школи фундаментальних міжнародних досліджень при університеті Джонса Гопкінса. Старший науковий співробітник кафедри українознавства Торонтського університету.