Наталя та Микола Боднаревські із села Нагоряни Могилів-Подільського району займаються розведенням кіз та виробляють надзвичайно смачну бринзу за старовинним гуцульським рецептом. Мають клієнтів зі всієї країни, адже продукція екологічно чиста та натуральна.

– Довгий час ми з дружиною мешкали у Новодністровську. Я трудився механіком на ГЕС, вона — на хлібозаводі. У 2001 році переїхали до Нагорян, село дуже мальовниче, розташоване на березі Дністра. Спочатку займались сільським господарством, зацікавились козами. Але тримали десь 10-12 для себе. Нам дуже подобалось. Тоді зрозуміли, що якщо їх вирощувати у більшій кількості, можна заробити копійку.

Останні п’ять років весь свій час приділяємо козам. На даний момент маємо дійне стадо із 120 голів. А з молодняком — понад 200. Чистокровні породи купувати дуже дорого, і вони потребують особливого догляду. Тому вирощуємо прості породи, бо вони дають хоч і менше молока ніж інші, але жирність більша. Для спарювання маю двох породистих цапів — зааненської та нубійської порід, — каже господар Микола Боднаревський. — Щодо середнього надою, то тут важко сказати, бо він змінюється в залежності від пори року. Корми — це теж окрема тема. Але все ж найкраще для цих тварин — випас.

Своїх кіз наші земляки випасають круглий рік. Досвідом поділився досвідчений пастух із Буковини. Він у третьому поколінні чабан.

– Три роки він їздив до нас, ми до нього. Вдячні йому за мудрі поради. Доїнням кіз вручну займається Наталя. 100 кіз вранці, стільки ж увечері. Тільки за минулий рік вона сама надоїла 24 тонни молока. Тож у коханої руки точно натреновані. Щоправда, нещодавно ми таки придбали апарат, аби полегшити працю, — продовжує чоловік. — Парне молоко я відразу переробляю на бринзу, бо не можна, щоб воно холонуло. Тому часто працюю і вночі. Рецепт мені розповів той самий чоловік з Буковини. Готую звичайну та підкопчену. Збуваю продукцію до столиці та Чернівецької області, бо на Вінниччині, на жаль, нема культури споживання бринзи. Але хто спробував, то вже не забуде цей чудовий смак. Та й взагалі бринза корисна, натуральна.

За словами подружжя, взимку у їхніх краях стали з’являтись вовки. У Боднаревських загризли п’ятеро кіз. Тварини були огороджені сіткою, але хижак прогриз у сітці дірку.

Віталіна Трудько