17 квітня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбудеться урочиста церемонія дарування музею репліки-реконструкції давнього бурштинового намиста з Гордіївського могильника.

– Ця репліка займе своє місце в експозиції музею, щоб усі відвідувачі змогли побачити як виглядали бурштинові намиста з Гордіївського могильника. Через давність, погане збереження бурштину, оригінальні прикраси практично не експонуються, тому відновлене намисто приверне увагу та посилить інтерес до нашої спадщини. Проект має відкрити нову «сонячну координату» на туристичному «Бурштиновому Шляху» Землі.

Матеріали, з яких зроблена прикраса – сонячне каміння бурштин, легально видобувається на родовищі «Володимирець Східний» на Рівненщині. Прикраса відтворена дизайнером Ольгою Навроцькою в рамках проекту «Код жінки» та його першої частини «Астерія», – розповіли у обласному музеї.

Додамо, що Гордіївський могильник був відкритий у 80-х рр. ХХ ст. поблизу села Гордіївка Тростянецького р-ну. З часу його відкриття пройшло вже більше 30 років, але він і досі залишається одним із найзагадковіших могильників доби пізньої бронзи Центральної і Східної Європи. В експозиції музею демонструються кілька артефактів, пов’язаних з Горідіївським могильником. Через значну крихкість старовинного бурштину, прикраси з Гордіївського могильника, які у різні часи пройшли реставрацію, не представлені в постійній експозиції музею. Старовинні прикраси, знайдені на теренах Вінниччини, неодноразово ставали об’єктом захоплення знавців давнього мистецтва з інших країн.

Валентина Лісова