Надія Віллемс народилась і виросла у Голандії, стала відомою фотохудожницею. В дитинстві їй розповідали про баронессу фон Мекк, про садибу у Браїлові, і маленька дівчинка мріяла, як буде принцесою в Україні.

Багаторічна цікавість Наді Віллемс до історії своєї сім’ї, до ХІХ століття, в якому жила Надія фон Мекк, вилилась у створення стилізованих жіночих портретів. Наприклад, дама у бальній сукні, з-під якої виглядають… джинси. Ці портрети Надя привезе з Голандії у Вінницю.

– Лідія, донька Надії фон Мекк, вийшла заміж за голландського барона ван дер Борх. Звідти і пішло пряме успадкування по жіночій лінії через п’ять поколінь. 12 травня колишню сімейну садибу фон Мекк і музей Чайковського у Браїлові відвідають праправнучка Елізабет Радсен-Тіленіус Краутхофф та прапраправнучка Надія Віллемс, – розповів Анатолій Левицький, генеральний директор обласної філармонії, на прес-конференції 15 квітня. – Разом з ними приїдуть голландські музиканти, і життя Чайковського постане перед слухачами в уривках його листів та в інструментальній музиці.

У цьогорічному ХУІІ фестивалі ім. Чайковського і фон Мекк 12-15 травня, який пройде у обласному центрі і 14-ти районах Вінниччини, будуть ще сторінки, присвячені таємницям дому фон Мекк і “піковим дамам” всесвітньовідомого композитора.

…П’ять разів композитор приїжджав у родинний маєток фон Мекк у Браїлові, правда, ніколи особисто не зустрічався з його хазяйкою – така між ними була домовленість. Краса нашої подільської землі надихала композитора, він написав тут безліч шедеврів світової класики, згадаймо хоча б знаменитий романс «Средь шумного бала». Вінниччина і Чайковський пов’язані навічно – завдяки нашій землячці Надії фон Мекк…

Про цьогорічний міжнародний фестиваль Чайковського і фон Мекк та його гостей читайте у “33-му”.