– Були представники групи “Мисливці, Риболови та інші Брехуни”, коріння якої з Вінниччини під прапором нашої групи, представники інших мисливськіх груп. Ми просимо впровадити європейські норми безпеки обробки полів. Має бути обов’язкова заборона обробки пестицидами сільгоспугідь з літаків. Це завдає шкоду рослинності. Це хвороби в дітей та дорослих… Це загибель птахів та звірів… Це масова загибель бджіл, величезні збитки нашим пасічникам. А скільки забруднено річок та підземних вод у селах, – обурювався учасник акції – мисливець, рибалка, активіст “МРБ-шник” Олександр Верех. – Коли ж сільгосптехніка працює на обробці полів, мають бути використані технології, аби відлякувати тварин та птахів… На жаль, за вельми сумною статистикою зі 100% українських зайців — 55% тваринок гине під час обробки полів чи кроплення угідь пестицидами… Лише близько 15% зможе вполювати мисливець… До того ж, аграрії відібрали багато полів та угідь від Українського товариства мисливців та рибалок та різних мисливських господарств. Ми вимагаємо також заборонити й шкідливі пестициди. Ті, що заборонені у Європі, але їх з радістю везуть до нас…

За словами активістів, у Кабінеті Міністрів України вже зареєстровано проект постанови «Про заборону ввезення на митну територію України та використання в Україні окремих небезпечних пестицидів». Відповідний проект передбачає заборонити з 1 червня 2019 року ввозити такі пестициди, як: атразин, ацетохлор, гліфосат, імідаклоприд, клотіанідин, тіаметоксам і всі їхні препаративні форми. Надалі заплановано включити їх до списку заборонених до використання в Україні і скасувати їх державну реєстрацію. Тож активісти вважають цей крок своєю маленькою перемогою.

В свою чергу, аграрії просять відмінити наступну постанову, мотивуючи тим, що “скасування використання цих пестицидів призведе до падіння врожайності основних експортних культур: пшениці, кукурудзи, ячменю, сої, ріпаку та соняшнику. Це призведе до падіння врожайності основних агрокультур на 5-20%, погіршення якості продукції з подальшими збитками для аграріїв у розмірі 22-64 млрд грн.”