Декілька місяців вінницькі оперативники та слідчі слідкували за тим, що відбувалось біля одного з будинків на приватній території околиці Літина, де колись була сільгосптехніка. Адже мали інформацію, що там діє бордель для іноземців-далекобійників. А коли прийшов той самий час «ікс», влаштували засаду серед ночі з залученням бійців КОРД. І застали дівчат у робочий час в обіймах щедрих клієнтів. Від сорому ті стали ховати обличчя, а 65-річний організатор секс-бізнесу з Туреччини на ім’я Хікмек заховався та забарикадувався у своїй кімнаті. Втім, поліцейським вдалось його вгамувати і приступити до слідчих дій та обшуків. Чоловік пояснив, що гроші передали йому з Туреччини, тож жодного стосунку до незаконного бізнесу він не має… А вже зовсім згодом з’явились перші подробиці інциденту.

– Зловмисник орендував мотель, зробив там лазню. Саме там й пропонував молодим жінкам надавати сексуальні послуги далекобійникам з Туреччини та Болгарії, — розповіли нам тоді у прес-службі обласної поліції. — За попередніми даними, дехто із потерпілих спочатку йшов у бізнес добровільно, за «гарні гроші». У разі відмови дівчат від заняття проституцією він погрожував викласти у Інтернет компрометуючі відео. Більшу частину «прибутку» від секс-бізнесу – від 1500 до 2000 гривень — організатор забирав собі, а жінкам згодом платив лише 200-300 гривень. Відомо про більш як десять потерпілих.

Після тієї резонансної НП пройшло чотири місяці, і на адресу редакції надходять дзвінки та листи від читачів з Літинщини, де вони повідомляють, що нелегальний бордель по вулиці Богдана Хмельницького начебто знову запрацював, і просять перевірити цю інформацію. Саме тому наші кореспонденти виїхали на місце. Там нам вдалось розшукати одного із жителів, який під час затримання був понятим.

– Свого часу територія, де відбулись затримання, була державною власністю і належала управлінню сільгосптехніки, був там і заклад харчування. А після банкрутства приміщення повикупляли підприємці ,і зараз там роблять олію, пінопласт, діє газова служба.

Один із будинків використовувався як база відстою для вантажних автомобілів громадян Туреччини. Там вони набирались сил для далекої дороги. Крім того, діяли там готель, сауна і кафе, де подавали наїдки, спеціально приготовлені для мусульман. І страви з «нечистих тварин», наприклад, зі свинини, там суворо були заборонені. Наче все нормально, а насправді… Цікаво, що про бордель я, як і більшість літинчан, дізнались зі ЗМІ, хоча чутки про нього ходили давно. Але що там відбувалось за зачиненими дверима — було таємницею. Та й нікого з місцевих туди не пускали, тільки перевірених осіб. Передував цьому інцидент, коли місцеві напились, грубо себе поводили і не хотіли платити, — розповів нам понятий на правах анонімності. — Коли правоохоронці з Вінниці викрили бордель, то мій знайомий, який теж був понятим, навіть жартував, що нас поведуть на місце і дівчата не лише розкажуть, що робили із клієнтами, а й покажуть. А насправді їх вивели та допитували на камеру на відстані 200 метрів від приміщення. Особисто я чув розповіді чотирьох жінок. Найстаршій десь близько сорока років. З’ясувалось, що вони були влаштовані працівниками кухні, прибиральницями, але на роботі з’являлись лише за викликом, часто вночі. Знаю, що один з місцевих таксистів часто їх привозив і завозив додому звідти. Дівчата зізнались, що спочатку їх брали на одну роботу, а тоді запропонували іншу. І вони надавали сексуальні послуги, хоча одна на запитання про свої дії відверто заявила, що «займалась бл…м». Чи робили те добровільно — не знаю. Одні кажуть, що так, інші скаржаться, що дівчат залякували невиплатою коштів. А це діяло, бо у кожної малі діти, чоловіків не було. Був інцидент: жінка покинула роботу, а тоді мусила вертатись, бо не мала за що жити. Суми жриць кохання фігурували дуже різні — від 300 до 600 гривень за сеанс інтиму. Одна розповіла, що кілька разів на місяць спала виключно з одним і тим самим турком та ніжно називала його коханим. Мовляв, «хохлів» не любить, бо люблять пити і агресивно поводяться. А ось турки ніжні, охайні та не раз купували як подарунок одяг. Скажу чесно — кількох місцевих я впізнав і був вражений, що то такі пристойні дами, гарно та дорого одягнені, хоча офіційно не працювали. Ходили чутки, що серед працівниць борделю були вчительки та неповнолітні, але ми не стверджуємо.

Рушаємо на місце борделю. Знаходиться він на виїзді з селища, а від траси треба їхати вбік близько кілометра. Біля двоповерхового приміщення бежевого кольору ніякої вивіски, шини від автомобілів та одна вантажівка з номерами Євросоюзу. Поряд великий пес та будка, де є вказівник, що об’єкт знаходиться під охороною. Двері зачинені, тож нам ніхто не відкрив. Але коли ми знімали, на місце під’їхали дві іномарки та слідкували за нашими діями. Ми намагались знайти контакти готелю через один із сайтів, де офіційно можна замовити номер для ночівлі. Але приміщення по Богдана Хмельницького там не значиться.

Джерела у правоохоронних органах нам повідомили, що після обшуків та допитів бордель справді не працює і на нього наклали арешт! І начебто власник-турок намагався його продати, але не вийшло, бо приміщення начебто у заставі в одному із банків.

Подейкують, що у підозрюваного раніше теж були аналогічні проблеми із законом.

У літинській поліції повідомили, що якщо до них надійдуть звернення від громадян про те, що бордель начебто відновив роботу, обов’язково її перевірятимуть.

У прес-службі обласної поліції додали, що слідчим управлінням відкрите кримінальне провадження за статтею про сутенерство. Зловмиснику загрожує до десяти років із конфіскацією майна… Одночасно із експертизами проводиться переклад на турецьку мову всієї документації по справі.

Слід додати, що це вже не перший випадок діяльності незаконних місць розпусти у Літинському районі, де проходить міжнародна траса. Натякають, що там і бізнес нардепа замараний, і під офіційним прикриттям народного промислу ховаються дуже брудні справи. І, як розповіли нам місцеві далекобійники, більшість із них після облав поліції все одно продовжують успішно працювати. Чи стане останній у цьому списку, про який ми вам розповіли, винятком – важко сказати.

Віталіна Трудько
Фото Олексія Бойка

У цьому будинку діяв бордель
Дівчата рахувались кухарками та прибиральницями, а надавали інтимні послуги