Велике горе трапилось у сім’ї Мартинюків із Бершаді. На майданчику біля районної лікарні їхня 9-річна донька Анастасія впала з гойдалки і від отриманих травм померла.

Про трагедію досі нагадують сліди крові на землі, а сам атракціон опечатали лише через день. Рідні та близькі впевнені, що загибелі дівчинки можна було уникнути, і у всьому звинувачують чиновників та адміністрацію медичного закладу. Мовляв, попереджувальних табличок, що це майданчик для людей з обмеженими можливостями, не було. Усі подробиці з’ясовував наш кореспондент.

– Настуня з народження мешкала у російському містечку Новий Уренгой. Тато працював, а мама Вікторія займалась вихованням двох молодших діток. Минулого року вона із малюками приїхала гостювати на Вінниччину, і я попросила залишитись на рік, аби допомагати, — зі слізьми розповідає бабуся загиблої Олена Грицик. – Хлопчик лиш пішов до школи, а Настюша навчалась у другому класі. Дуже доброю, привітною та слухняною дитиною була. Постійно перша на змаганнях. Взимку купили їй мікрофон, то вона з ним не розлучалась. Найбільше любила співати пісню «Як у нас на Україні». Хоч і спілкувалась російською мовою, але зуміла налагодити дружбу з кожним, і до неї дуже тягнулись діти. А вчителі називали сонечком через її усмішку та бажання допомогти. Місяць тому Насті виповнилось дев’ять років, і ми влаштували гарне свято у кафе, де зібрались всі її друзі та однокласники. Уявіть собі, вісімнадцять щасливих дітей. Про той день нам тепер нагадують фото та відео.

Того квітневого дня мама Вікторія Мартинюк разом із трьома дітьми пішли до аптеки та магазину. Дорогою назад старша донька Настя захотіла на майданчик, розташований біля інфекційного відділення на території Бершадської районної лікарні. Його з урочистостями відкрили у 2017 році для дітей з обмеженими можливостями. Кошти надали районний та обласний бюджет, допоміг народний депутат.

– З усіх атракціонів онучка обрала гойдалку з пандусом для заїзду діток на інвалідних візках. Втім, на ній гралися всі, бо жодних попереджувальних табличок та ременів безпеки не було. Часто бачили там учнів зі школи, яка знаходиться поряд. І є фото, на яких вони відразу по 8-10 чоловік катаються, — продовжує розмову бабуся. — Настя із братиком залізли на атракціон, і під час розгойдування вона не втрималась на слизькій металевій поверхні і впала. Важка гойдалка, яка знаходилась всього за 10 сантиметрів від землі, зі всієї сили вдарила онучку, і та отримала черепно-мозкову травму. Мама з усіх сил стала кричати і благати про допомогу, адже дитина вже була непритомна. Вона взяла закривавлену Настуню на руки та побігла до лікарні. Проте врятувати дитину не вдалось. Травми виявились вкрай складними: онучка отримала перелом склепіння черепа. Шансів не було. Щоб повідомити матері трагічну новину, її у прямому сенсі слова «накачали» медикаментами. Наступного ранку я наважилась піти на місце трагедії, і від побаченого мову відняло. Біля гойдалки, де загинула онучка, залишились калюжі крові, які ніхто так і не прибрав. Сам атракціон не опечатали, не загородили, а поряд знаходились люди. Я стала кричати, щоб не ходили по крові, бо там загинула дитина. Після скандалу з’явились правоохоронці, і гойдалку таки закрили. До цих пір жодного співчуття від адміністрації лікарні та керівництва міста і району не отримала, хоча свого часу сама працювала у медичному закладі і мене всі знають. Так і не з’явився напис, що це гойдалка для тих, хто на візках. Зрозуміло, що посадовці у всьому робитимуть винними нас, хоча матір очей не спускала із дітей та весь свій час їм приділяла. Самі медики розповідали, що це вже не вперше діти травмуються на цих гойдалках. Не одну дитину шили і складали після травм на майданчику. Впевнена, якщо назбирати батьків потерпілих, то будуть десятки. Просто це ніде не фіксували і мовчали! Скажу більше, у центрі Бершаді на майданчику гойдалки поламані, а біля них дорослі чоловіки сидять з цигарками та собаки відпочивають. Натомість чиновники лиш латають піском ями, бо готуються до приїзду нардепів! А біля лікарні будують фонтани в той час, коли навіть лавочок нема, щоб хворі могли присісти та перепочити. До яких пір це беззаконня та халатність покриватимуть?! Хто відповість за загибель нашої дівчинки?! Нехай діти наших чиновників катаються на цих атракціонах.

Прощались із Настунею Мартинюк у Бершаді минулої середи. Із далекої Росії встиг прилетіти тато. Коли труну із маленьким янголом у весільній сукні несли біля школи, востаннє для неї пролунав шкільний дзвінок… Від цього присутні не могли стримати сліз, заплакало весняне небо. Могилка дівчинки знаходиться поряд з 52-річним дідусем Олегом, у якого в березні на заробітках в Німеччині зупинилось серце. До рідної Бершаді труну доставили майже через два тижні…

– Чоловік хотів копійку заробити, аби допомогти мені на операцію нирки. Казав, що більше вже не поїде. Олег був настільки добрячим та порядним, що я просто у розпачі. Коли його не стало, ми онукам нічого не розповідали. Проте Настуня все зрозуміла. Як тільки вона бачила мене заплаканою після відвідин кладовища, мовчки лягала біля мене та обіймала… А тепер немає ні мого Олега, ні Настуні. І цей біль не мине ніколи…

У прес-службі поліції повідомили, що за фактом НП відкрито кримінальне провадження за ст. 115 КК України з позначкою «нещасний випадок». Наразі встановлюють, на чиєму балансі перебувала гойдалка. Слідчі дії тривають. У Бершадській міській раді та РДА коментарів з цього питання не давали.

Тим часом у соцмережах новину про загибель Насті Мартинюк обговорює вся країна, і люди висловлюють щирі співчуття родині та просять боротись за покарання винних.

– Як на мене, то конструкція дійсно незвична. Шансів не травмуватись, впавши з такої гойдалки, нема. Зверніть увагу, як низько вона розташована до землі. Необхідно з’ясувати, хто проектував цю гойдалку-вбивцю, — вважає вінничанка Наталія Гринцевич.

Віталіна Трудько

Настя була дуже доброю і сонячною дівчинкою
Через цю гойдалку загинула дитина