Важко повірити, що один з каналів легалізації бойовиків «Л/ДНР» вільно діяв так далеко від лінії фронту.

Але факт — нещодавно співробітники СБ України затримали у Вінниці одного з організаторів такої схеми. Про те, як двоє мешканців тимчасово окупованого Донецька налагодили механізм оформлення для проросійських терористів паспортів громадян України для їх подальшого в’їзду на підконтрольну українській владі територію, наша газета вже розповідала. За сприяння посадових осіб Державної міграційної служби зловмисники вклеювали до паспортних документів осіб, які приєдналися до лав незаконних збройних формувань, фотокартки, що обов’язкові після досягнення 25- і 45-річного віку. Це створювало передумови до проникнення бойовиків на мирну територію України для здійснення терористичної та розвідувально-підривної діяльності. Відразу ж було відкрите кримінальне провадження. Суд, зваживши на клопотання слідчого СБУ, вирішив, що 56-річний чоловік, котрий родом з Оратівщини, але вже давно жив на окупованій території, має два місяці провести за гратами.

А кілька днів тому у Вінницькому міському суді обрали міру запобіжного заходу для ще одного підозрюваного, який, за версією слідства, налагодив схему отримання бойовиками «ДНР» українських паспортів. Щоправда, пенсіонер з Донецька навідріз заперечував свою причетність до махінацій з паспортами. Пенсію він отримує українську, хоча проживає у Донецьку. Одного разу, коли він приїхав по гроші, доля звела його з нашим земляком, котрий, до речі, колись був працівником паспортного столу. Ось тоді у їхніх головах виник хитрий план: за 4 тисячі гривень вони взялися за виготовлення паспортів громадян України для мешканців окупованих територій. Працівники спецслужб встановили, що серед тих, котрим таким чином допомогли підозрювані, і Сергій Сорока, про якого в інтернет-джерелах є інформація, що він не хто інший, як заступник начальника «Міністерства державної безпеки ДНР»… Прийнявши до відома клопотання правоохоронців, суд вирішив залишити пенсіонера з Донеччини за гратами до 7 червня.

Тим часом управління СБУ у Вінницькій області повідомило про чергове викриття схем торгівлі з окупованими територіями. Бо минулого тижня тут викрили та блокували механізм фінансування терористичних організацій «Д/ЛНР». Це шестеро підприємців через підконтрольні фірми фактично фінансували терористичні організації «Д/ЛНР».

– Оперативники спецслужби встановили, що шестеро громадян України через підконтрольні суб’єкти господарювання налагодили постачання до терористичних організацій товарів широкого вжитку. Протиправний механізм діяв за схемою так званого «псевдоекспорту»: товар під виглядом експорту вивозився до Росії, звідки через контрольовані терористами пункти пропуску і митні пости потрапляв до ОРДЛО. При цьому комерсанти систематично сплачували податкові та митні платежі до бюджетів квазіреспублік, кошти з яких йшли на фінансування незаконних збройних формувань, — повідомляє СБУ Вінниччини. – У рамках кримінального провадження затримано організаторів схеми у Дніпрі, Харкові та Рубіжному Луганської області. Тривають слідчі дії.

Ілона ВАЛЬТЕР,
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ