Під час 1,5 годинної зустрічі ми говорили війну на Донбасі, шок-результат 1-го туру, 12 кримсько-татарських і тільки 3 українських школи до окупації Криму, провальну інфополітику держави на телеканалах і про двох кандидатів – Порошенка і Зеленського…

– На жаль, ті події, які сьогодні відбуваються на моїй малій батьківщині в Криму, можна назвати повторенням подій 1944 року. Але ті, хто це роблять, дуже погано знають історію. Російська імперія намагалася нас з вами знищити протягом 100 років. У підсумку Російської імперії немає, а ми є. Радянський Союз намагався нас знищити протягом 70 років. Його немає, а ми є. І ті, хто сьогодні намагається нас з вами знищити, хто окупував частину нашої Батьківщини – Донбас і Крим, їх теж незабаром не буде», – звернувся до присутніх режисер.

Із двох фінальних кандидатів у Президенти на фронті я бачив тільки Петра Порошенка… Це для мене є свідченням того, що Петро Олексійович – головнокомандувач, які не тільки стратегічно вирішує питання, але і безпосередньо спілкується з військовими на передовій, знає про їхні потреби», – заявив Ахтем Сеітаблаєв. – І щоб розуміти ваші емоції, почуття та, навіть, претензії до Порошенка я питаю перш за все молодь про перше враження при словах – досягнення Порошенка.

Хтось образу каже про відродження української армії, про безвіз, декомунізацію, Томос та моє кіно…, – зазначив Сеітаблаєв.

Звісно, є багато питань і претензій до керівника держави… Водночас, до іншого кандидата майже жодних запитань – сміх, веселощі, жарти на грані фолу, суцільне шоу! Все це результат повальної інформаційної політики… Бо я по Криму знаю, що українським він не був навіть до 2014-го… Адже це засилля триколорів та тотальна російська в 600 школах, із яких було 12 кримсько-татарських і тільки 3 українських школи до окупації Криму багато про що кажуть… І коли на концерт «Океану Ельзи» в Сімферополі збирались тисячі людей, то всі співали українською… Але не вважали її рідною! Тепер я розумію її силу і чітко можу сказати – вивчити українську – це не подвиг!

На запитання, чому він погодився бути довіреною. Особою Порошенка режисер сказав:

– Тому що я боюся, це по-перше. Як я вже й казав, мені 47 років, я доволі доросла людина. У мене четверо дітей. Я хочу, щоб країна також стратегічно продовжувала напрямок в НАТО і ЄС. Тому що я переконаний, що саме ці дві інституції здатні забезпечити гідне існування нашої країни. Я кажу про цю мрію і цей шлях до ЄС. А по-друге, хочу, щоб наша країна була захищена, тому що так сталося, що ми живемо поруч із сусідом, який всю свою історію намагається зробити так, щоб Україна була метрополією чи чаткою цієї імперії. І це, мабуть, два головні питання, чому я не мовчу, чому я підтримую цього кандидата і чому я роблю те, що можу робити”.

Він також додав: “Знаєте, один військовий два роки тому, коли передивився “Кіборгів”. Ми з ним багато розмовляли, як жити, адже багато чого не відбувається, хоча так, стратегічно ми йдемо у правильному напрямку. І я запитав у нього, як ти тримаєшся, знаючи, що не відбуваються так швидко ці зміни в країні? І нам ще треба багато зробити, щоб відчувати ці зміни. І він сказав: “Так, я все це знаю, але я кожного ранку прокидаюся і чищу свій автомат”. Я потім зрозумів метафору цього вислову. Ми кожен на своєму місці зобов’язані робити все для того, щоб цей стратегічний напрямок відбувався. Можеш забити цвях – забивай, можеш знімати кіно і говорити про якісь надважливі речі – знімай і говори, можеш співати й робити свою справу – роби. І нині Порошенка сварять за те, що він не зробив… Я це розумію! Але якщо згорить наша спільна хата – наша Україна, що ми будемо робити? Розбіжимось по світах, кинемо все і будемо виглядати із-за кордонів на «рускій мір»? Повірте, ще жодної країни не має у світі, якій приніс багатство і процвітання «рускій мір»… Але це не міг Чехова чи Буніна! Це «мір» чобіт та автомата російського солдата… Тому думаймо і обираймо разом Україну!