Не слід забувати, що кліщі є переносниками збудників ХВОРОБИ  ЛАЙМА – борелій, які при укусі потрапляють в організм людини. Ця хвороба  характеризується ураженням шкіри (у місці укусу кліща), нервової системи, опорно-рухового апарату і серця.

Симптомами захворювання: підвищена температура тіла, кон΄юктивіт, головний біль, біль в м΄язах та суглобах, виражена слабкість, стомлюваність, сонливість. Від хворої до здорової людини хвороба не передається.

За  останні роки  на  території міста Вінниці відмічається збільшення випадків захворювання. Так, у 2016році було зареєстровано 121 випадок, у 2017 – 168 , у 2018році – 357. Інфікування людей  зазвичай відбувається  в лісових та паркових зонах міста, скверах, на берегах річки Південний Буг, Вишенського озера, на кладовищах, прибудинкових територіях.

Перші випадки укусів кліщів, в залежності від регіону, зазвичай фіксуються в березні – квітні, коли грунт стабільно прогрівається до +5 – +7°C. За перші 3 місяці 2019 року вже підтверджено 12 випадків захворювання на кліщовий бореліоз. Пік активності кліщів припадає на травень-червень, а для деяких видів іксодових  ще на кінець серпня – початок вересня. В середньому небезпечний період, пов΄язаний з активністю кліщів, в умовах України складає 6-8 місяців. При падінні температури нижче 5°  кліщі зариваються у підстилку і впадають в анабіоз, зимуючи в такому стані.

Впродовж доби активність кліщів щодо нападу (агресивність) неоднакова. У теплі дні найагресивнішими вони бувають з 8 до 11 год., у спеку стають малоактивними, а з 17 до 20 години їх агресивність поновлюється. У похмурі дні активність кліщів впродовж дня не змінюється. Крім того, у залежності від погодних умов, кліщі здійснюють добові та сезонні вертикальні міграції з лісової підстилки на трав’янисті рослини. Від яскравого сонця і дощу вони ховаються, спускаючись у лісову підстилку, або переповзають на тіньову частину листя рослини. Також вони володіють здатністю до горизонтальних переміщень на відстань 5 – 10 м під впливом запахової стимул-реакції, що приводить до поступової їх концентрації вздовж доріг і стежок.

Кліщі очікують здобич, забираючись на кінчики травинок або гілочок невисоких чагарників. Зазвичай кліщі не піднімаються на висоту більше 1,5 м. При наявності поблизу людини чи тварини, кліщ переповзає на них і шукає місце для присмоктування. При цьому кліщ повзе вгору по тілу, прагнучи знайти найбільш тонкі ділянки шкіри (за вухами, на шиї, під пахвами, у паху).

Присмоктування кліщів часто відбувається непомітно для людини не тільки завдяки невеликим розмірам, але й внаслідок особливих властивостей слини кліщів, яка містить масу різноманітних біологічно активних речовин. Деякі з них знеболюють ранку, інші руйнують стінки кровоносних судин та навколишні тканини, треті пригнічують імунні реакції хазяїв. Часто кліща відчуваєш лише, коли він повзе по шкірі, як муху, або мурашку, а сам укус залишається непомітним.

Найбільш безпечними для людини відносно зустрічі з кліщами залишаються хвойні ліси (соснові, піхтові, ялинові) без трав’яного покриву та сухостою. Але, якщо у вашій місцевості не має таких ділянок, а на природу хочеться, слід потурбуватися про безпечність такого відпочинку.

Отже, щоб захиститися від укусів кліщів перед виходом на природу, слід вдягнути одяг, який максимально захищає відкриту поверхню тіла (одяг з довгим рукавом, довгі штани, бажано світлих тонів, оскільки на ньому легше помітити кліща), шию захистити косинкою чи капюшоном. Проте, навіть у захисному одязі, не забувайте періодично оглядати себе та тих, хто поруч. Якщо ви маєте домашніх тварин – собак чи котів і також берете їх із собою на прогулянку, при поверненні додому  необхідно уважно оглянути себе, власний  одяг та ваших домашніх улюбленців. З метою попередження виникнення захворювання, рекомендується використовувати спеціальні хімічні препарати для обробки одягу та відкритих ділянок тіла.

Слід зауважити, що «сезон полювання» кліщами вже відкрито, а, отже, загроза бути покусаним та інфікованим є реальною.

Тому Вінницьке міське управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує:  якщо Вам все-таки не вдалось уникнути укуса кліща, бажано не зволікати  та  звернутись до лікаря-хірурга, який правильно його видалить. Якщо ж такої змоги немає, то варто обережно викрутити його пінцетом або ниткою, місце укусу обробити спиртом.

В 2018р. лабораторією ОНІ  обласного лабораторного Центру було досліджено  332  кліща, відловлених в лісових масивах або знятих з людей: збудник бореліозу виявлений у 40 випадках (12%).

Якщо  протягом двох місяців після укусу кліща ви відчуваєте погіршення самопочуття – вам необхідно терміново звернутись за медичною допомогою. Лікування слід проводити обов’язково, адже чим раніше хворий звернеться до лікаря, тим більш сприятливі прогнози щодо одужання.

В разі виявлення кліщів на тілі тварин, рекомендуємо терміново звернутись до ветеринарного лікаря.

Прислухайтесь до  простих порад гігієністів і, можливо, в майбутньому це допоможе зберегти здоров΄я вам та вашим улюбленцям!

Головний спеціаліст відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Вінницького міського управління ГУ ДПСС
у Вінницькій області
Лариса Кульбака