Днями до Вінниці завітала ландшафтна архітекторка з Франції Уте Корнек. Жінка відвідала парк “Хімік” та поділилась із нашими земляками своїми спостереженнями.

– Асортимент дерев у парку – незвичний, адже рідко ясени в парках становлять понад 60%;
“Пташиний будинок” у вигляді сухого дерева з 7 дуплами стоїть в самому кутку парку, його варто зберегти заради пташок, – розповіла Уте Корнек. – В мене є великий досвід саме в питаннях аналізу стану дерев у Німеччині та Франції, тому вважаю, що причини для зрізання дерев та гілок – лише небезпека їх падіння на відвідувачів. Омолоджувальна обрізка в парку — недоречна. А омела на кроні – не привід зрізати ні дерево, ні його крону. Місто повинно мати спеціальний прилад, який аналізує внутрішню структуру дерева, щоб попередити нещасні випадки.

Крім того архітекторка схвально висловилася щодо концепції парку “Хімік”, методів її розробки із залученням мешканців та додатково порекомендувала створити додатковий вхід в парк з боку вулиці Героїв Крут.

Зазначимо, що минулого місяця громаді представили фінальну концепцію парку «Хімік», над якою урбаністи та архітектори працювали разом з мешканцями. Планується створення «лавки добросусідства», облаштування кількох дитячих майданчиків – як для наймолодших, так і для активних підлітків, а також організація бігового маршруту та спортивних об’єктів.

Після розробки концепції процеси навколо “Хіміка” перейшли в юридичну площину. Рішенням №1703 Вінницької міської ради від 29.03.2019 р. ініційовано внесення змін до детального плану території. 16 квітня було оголошено торги на ProZorro на проектні роботи з внесення змін до детального плану території.

Віталіна Володимирова