Медівка… Погодьтесь, тільки гарне поселення могли назвати таким «медовим» іменем. Сьогодні це село в Оратівському районі не тільки гарне, але й успішне. Місцевий СВК «Маяк» — найбільший районний платник податків, має 1700 га ріллі, дає роботу 130-ти людям. Тут працюють олійня, млин, ферма, хлібопекарня. Є школа І-ІІ ступенів, в якій навчається 60 учнів, дитячий садочок, діють амбулаторія сімейної медицини, будинок культури і бібліотека. Побудовані центральні дороги з асфальтним покриттям та ін.

Але ще недавно у селі панувала тривога з приводу запланованого об’єднання, яке «накроїли» чиновники у перпективному плані Вінницької області без згоди громади. У лютому 2019-го медівчани зі сторінок газети «33-й канал» звернулись з відкритим листом до обласної влади: «Владо, почуй нас, жителів села Медівки Оратівського району!» У листі йшлося про те, що переважна більшість жителів Медівки має бажання увійти до складу вже створеної Оратівської ОТГ.

…І це природно, бо вже 40 років, як Медівка належить до Оратівського району. А це значить, що ми маємо повне моральне і, врешті-решт, просто людське право користуватися тими благами, що створені в Оратові! Адже на будівництво усієї інфраструктури райцентру господарство спочатку колгоспу, а потім СВК «Маяк» віддавало левову частину своїх прибутків. Чому ми маємо підсилювати ОТГ іншого району, якщо у нас є своя? На неодноразові пропозиції про приєднання наша громада відповідала рішучим «Ні!» Натомість у рішеннях сільради ми засвідчили своє бажання об’єднатись з Оратівською ОТГ», — написали у відкритому листі депутати Медівської сільради.

– Нас чекала б нерадісна доля «села-донора». Нашу школу закрили б, адже опорна школа у Чагові всього за 4 км від Медівки, шкільний автобус довозить туди учнів 10 та 11 класів. Така ж доля очікувала б і амбулаторію сімейної медицини. Навіть уявити страшно, що у Медівці не буде свого лікаря! Ще донедавна у нас функціонувала добротна лікарня на 30 ліжко-місць, — пояснив позицію медівчан Валерій Карнаух, сільський голова. — Ми наполегливо просили почути нас!

Медівчани не опустили руки. Після опублікування відкритого листа люди організували ініціативну групу і звернулись до депутатів Вінницької обласної ради.

– Влада нас почула! — відзначив Петро Сплодитель, голова СВК «Маяк». — Завдяки допомозі депутата і співзасновника «33-го каналу» Тетяни Редько, яка очолює постійну комісію, наше питання щодо об’єднання з Оратівською ОТГ було винесене на чергову сесію. 5 березня 2019-го Вінницькою обласною радою було прийняте рішення №85 «Про схвалення у новій редакції проекту перспективного плану ОТГ Вінниччини», яке стосувалось і Оратівської громади. Відтепер Медівка і Кожанка увійшли до складу Оратівської ОТГ. Дякуємо за розуміння всім депутатам, які нас підтримували. Добре, що децентралізація на Вінниччині не збавляє темпів!

Втім, невирішених проблем у Медівці ще вистачає. Зокрема це конфлікти щодо вічного земельного питання. А ще людей обурюють низькі ціни на молоко.

– У нашому селі всі тримають худобу, у стаді 180 корів. Молоко забирають на Оратівський приймальний пункт по 5 грн. за літр, — розповіла медівчанка Надія Ільченко. — Але чому той же заготівельник Шевчук на тому ж молоковозі у сусідніх селах бере в людей молоко по 8 грн.? «Молочна мафія» не пустила до нас заготівельника із Погребища, який давав нам по 7 грн. за літр. Важка селянська копійка, то чому ми маємо її втрачати? Треба із цим щось робити, вирішувати проблему на районному і обласному рівнях.