За словами місцевої жительки Тетяни Тетерук, вчителі та лікарі намагались заспокоїти її сина-другокласника, в якого почалась істерика через мобільний телефон, за допомогою ін’єкції. Жодної довідки чи пояснень щодо медичного втручання батькам не надали ані в школі, ані в лікарні «швидкої». За версією жінки, потім їй вдалося з’ясувати що 8-річному Владику вкололи сильнодіючий заспокійливий препарат, який викликає слабкість та навіть галюцинації. Тетяна не заперечує, що її дитина іноді вкрай активна, втім, за її словами, це не дає жодного права будь-кому карати чи заспокоювати її в такий спосіб без дозволу рідних.

– Коли Владик пішов до першого класу, вже читав. Вчителька відмічала розумові здібності, але скаржилась, що дитині нецікаво на уроках. Він залазив під парту та співав. Педагоги заявляли, що така дитина загрожує життю інших: кусає, б’є, ричить. Телефонувала психолог і просила малого показати психіатру, бо начебто в нього є схильності до такого виду хвороб. Я демонструвала довідку, підписану двома фахівцями, що дитина моя здорова. Спілкувалась з сином на цю тему, і він пояснював, що його обзивають придурком, то він навмисно так себе веде. Коли виникали випадки, що Влад перебував у школі в агресивному стані, я приходила та забирала його додому. Якщо не виходило, то просила сусідку, — розповіла матір хлопця Тетяна Тетерук. — 17 січня після обіду вкотре зателефонувала директор школи і сказала, що син знову поводить себе погано і його не можуть заспокоїти. Просила приїхати, але я пояснила, що за містом і трішки треба почекати. Та невдовзі знову дзвінок зі школи і шокуюча новина – Владислава забрали у лікарню. Коли я дісталась до нього, дитина ледве ходила та говорила. Медики пояснили, що зробили ін’єкцію і вона так подіяла. Син уточнив, що таких уколів було два і один з них дали ще у школі. До хати я сина занесла вже на руках і він надовго заснув. Вранці став дивно пересуватись, називати мене тіткою і казати, що в нього тато помер, хоча насправді це не так.

У свою чергу, директор Іллінецької школи №1 Олександра Письменна пояснила журналістам, що викликала «швидку допомогу», бо вже нічого не могли вдіяти з хлопчиком через його агресивну поведінку. І, за її словами, істерика тривала дві години. У департаменті освіти та науки Вінницької ОДА від родини Влада та школи звернень не отримували, тому ситуацією не володіють, але обіцяли вивчити.

Скандал з ін’єкцією викликав неабияке обговорення серед людей. Одні стали на бік матері і пишуть їй слова підтримки. Та знайшлось чимало і тих, хто впевнений, що дитину справді  варто лікувати…

– Зараз відбувається булінг до всієї педагогічної системи України. Як би не намагалися принизити вчителів, які працюють з такою категорією дітей і батьків, все ж таки є педагоги, які за мізерну платню віддають душу і серце дітям. Сучасному вчителеві доводиться працювати з поколінням невихованих дітей та таких же невихованих батьків. Матері Влада потрібно до дитячого психіатра йти, хлопчик не гіперактивний, а має психічні розлади, і це очевидно, — вважає вчитель з Вінниці Ольга Кошова. — Більше того, ніхто не думає про інших дітей, які змушені терпіти неадекватну поведінку школяра. І невідомо ще, яких травм він може завдати іншим дітям! Чомусь у цієї дитини і у його батьків є права, а в інших їх немає?! Інші діти в цьому класі не мають права на отримання якісної освіти, оскільки викладач змушений займатися тільки Владом.

Тим часом Тетяна Тетерук планує влаштувати психічну експертизу сину. У рідній області боїться, бо, мовляв, медики зацікавлені визнати необхідність введення ін’єкції і визнати хлопчика хворим. А ще вона шукає адвоката і буде боротись за свої права.

Валентина Лісова

Директор школи звинувачення відкидає