Медуніверситет через масові спалахи кору переніс здачу «Кроку». Липові довідки студентів про вакцинацію призвели до непередбачуваної ситуації у багатьох вузах та коледжах Вінниччини та України, смерті студента-медика. Не щеплена мама заразила 8-місячну доньку, яка померла.

Але кір знову активізується на Вінниччині. Тепер уже від нас його завезли хасиди до Ізраїлю, Великобританії та США.

Тільки тоді, коли у великому скупченні проживання хасидів у США масово почали виявляти кір, епідеміологи прослідкували його шлях — він збігся із паломництвом ізраїльських хасидів до України. Як відомо, Вінниця прийняла і відправила 11 рейсів хасидів, які далі їхали автобусами до Умані. І ось такі «подарунки» привезли не лише до США, але й Ізраїлю та Великобританії. І епідемія кору, з яким, як вважалось, вже було покінчено, стала вже світовою загрозою.

США категоричні і змусили усіх протягом двох діб зробити щеплення чи надати довідку. Зрозуміло, що липовими, як у нас, вони навряд чи будуть.

Тим часом у великій метушні президентських перегонів на Вінниччині навіть забули про те, що кір все ще не збирається здаватися. За повідомленнями Вінницького обласного центру МОЗ України, протягом 14-го тижня в області захворіли на кір 150 людей: 84 дорослих та 66 дітей. І кількість захворілих у порівнянні з попереднім тижнем зросла на 42,8 відсотка. Випадки кору реєструються у всіх адміністративних територіях області. Як завжди, найбільше хворих у Вінниці — 963 людини. Високий рівень захворюваності у Вінницькому, Хмільницькому, Барському, Козятинському, Калинівському, Літинському, Шаргородському та Крижопільському районах.

А медики вкотре нагадують, що найбільш дієвий спосіб вберегтися від хвороби — зробити щеплення. Варто зазначити, що з усіх, хто захворів на кір, 64% не мали щеплень. Нині в усіх лікувально-профілактичних закладах області, які проводять щеплення, є достатня кількість комбінованої вакцини проти кору (40110 доз).

Загалом з початку року в області зареєстрований 3021 випадок кору. Серед них 1682 – діти.

Тим часом ширяться масштаби захворювання на ГРВІ. Минулого тижня захворіли понад шість тисяч вінничан. Серед них — 62,2 відсотка дітей.