Як вже повідомляло наше видання, у ліцеї талановиті діти з усієї Вінниччини поглиблено вивчають точні науки, упевнено працюють із планшетами, ноутбуками та комп’ютерами. Заклад створено на базі Вінницького національного технічного університету, тож хлопці та дівчата серйозно роблять перші кроки й у науковій галузі.

У березні вже офіційно призначено на посаду директора Віталія Козаченка. З квітня минулого року саме він почав писати історію нового освітнього закладу.

– У березні Вінницькою обласною радою було укладено зі мною контракт на шість років. До останнього часу Вінниччина була чи не єдиною областю в Україні, де не було подібних спеціалізованих освітніх закладів.

До цього десятки років Віталій Козаченко працював вчителем та директором ЗОШ № 26.

– Як Ви думаєте, чому на часі було створення саме такого освітнього закладу?

– Мені згадуються слова вінницького успішного підприємця. Він сказав, що планує встановлювати нові верстати та обладнання, але жалівся, що немає професіоналів для налаштування устаткування. Тож для наших випускників є дуже багато перспектив та можливостей! Наприклад, двоє наших учнів-одинадцятикласників відвідують факультет архітектури та будівництва Вінницького національного технічного університету. Уже пропонують проекти будинків міста. Це і є майбутня інтелектуальна та технічна еліта Вінниці, Поділля, України! Ось просте пояснення нашої освітянської місії!

– Як відбувся старт цього, по суті, унікального проекту?

– На початок навчального року до закладу було зараховано 146 учнів. Нині навчається 193 дитини! Процес зарахування тривав протягом навчального року. Декому, на жаль, відмовили, бо 8-10 класи були укомплектовані. Незважаючи на небагато інформації про заклад, до нас завітали учні з Тростянецького, Жмеринського, Калинівського, Погребищенського, Мурованокуриловецького районів. На 2019-2020 навчальний рік вже маємо дві ліцензії – 200 учнів у 8-9 класи та 200 – у 11-й клас.

Нині є 120 учнів, які проживають у Вінниці. Надалі будемо робити акцент на талановитій молоді з районів. Хочеться бачити більше дітей, у яких горить вогник в очах, але які раніше не мали доступу до якісної освіти! Я дуже добре пам’ятаю, як на співбесіду минулого року з далекого району приїхав хлопчик, який ще зранку косив траву для кролів. Він знав, що хоче змінити своє життя, і цілеспрямовано прийшов вчитись. На жаль, декому виявилось не під силу навчання. Це життя! Радіємо, що усі діти, які навчаються у закладі, перебувають на повному державному забезпеченні. Ліцеїсти, які приїхали на навчання з області, безкоштовно живуть у гуртожитку та харчуються п’ять разів на добу. Вінничан забезпечено безкоштовним гарячим комплексним обідом. Хіба це не приємна перевага?

– Які результати вже показали Ваші ліцеїсти?

– 33 переможці та призери міського етапу всеукраїнських олімпіад! 27 переможців та призерів обласного етапу! За цими цифрами стоїть титанічна праця та зусилля як наших юних вихованців, так і педагогів. Пишаюсь ними!

– Правда, що діти можуть звертатись до Вас не лише по імені та по батькові, а навіть «пане Віталію»?

– Так! І я так само можу звернутись до кожного учня та свого підлеглого. Хоча, звісно, є робочі стосунки як між учнями та вчителями, так і в нашому колективі. Але завжди має бути взаємодовіра та взаємодопомога, незважаючи на вік та статус кожного з нас!

Перша наша концепція та правило – внутрішня мотивація дітей. У нас практично немає дітей, які не хочуть вчитись або пропускають заняття без поважної причини. Діти часто після закінчення навчання просять викладачів ще лишитись позайматись із ними! Друга – ставлення до оцінки, а не до самого учня. Тобто, якщо учень отримав незадовільну оцінку, то це він недопрацював, а не «погана дитина». Третя – жодного булінгу. Ані між вихованцями, ані між вихованцями та вчителями… Про це навіть думки не може виникнути!

– Чи залучають батьків до покращення фінансового становища закладу?

– Вінницька обласна рада виділила нам півтора мільйона гривень на закупівлю комп’ютерів, ноутбуків, планшетів, ремонт аудиторій тощо. Ще 200 тисяч гривень виділив Кабінет Міністрів України. З батьків на потреби ліцею ми не збираємо коштів. Батьків попросили допомогти із утепленням вікон в аудиторіях на зиму, було закуплено необхідні матеріали. У нас повна прозорість, відкритість та демократичність.

Зараз ми впроваджуємо проект «Інтерактивні перерви». На мультимедійних плазмах у коридорах приміщення ліцею на перервах транслюють інформацію у вигляді формул, правил, теорем, історичних відомостей, правил дорожнього руху та безпеки. Те, що вихованці повинні знати й можуть застосувати під час освітнього процесу та в житті. Аби дитина й під час дозвілля все одно отримувала корисну інформацію. Діти мають можливість використовувати ці екрани задля транслювання привітань з днем народження, з перемогами у олімпіадах та інш. Така система інформування успішно діє вже тривалий час у Китаї. Є ще дуже багато проектів та ідей. Я дуже вдячний усім, хто нас підтримує і вірить у нас, керівництву Вінницької обласної ради та департаменту освіти й науки Вінницької обласної державної адміністрації, своєму колективу, звісно, вихованцям та їхнім батькам.

Юні ліцеїсти теж дуже задоволені навчанням.

– Десять років я навчалась в одній зі шкіл Жмеринки. Один наш однокласник дізнався про ліцей і першим поїхав довідатись про умови вступу. Ми дослухались до його пропозиції і поїхали у Вінницю. Батьки позитивно сприйняли наш вибір, хоча, звісно, хвилювались. Із класу разом зі мною тут навчаються ще двоє хлопців. Мені приємно, що моїми друзями стали хлопці та дівчата з різних куточків області! — каже учениця 11-ІТ класу Владислава Костюк. — Про навчання: лише уроків математики дев’ять годин щотижня! У березні я складала пробне зовнішнє незалежне оцінювання з цього предмета й отримала 190 балів. Суттєво підвищила й результати з англійської мови.

Рома Чмих, теж зі Жмеринщини, хоче вивчати таємниці «чорних дір». Талановитий юнак брав участь в олімпіаді з астрономії та виборов третє місце й на обласній олімпіаді геометричної творчості ім. В.А. Ясінського з геометрії серед 170 учасників. Хлопець бачить себе в майбутньому працівником ІТ-сфери або інженером.

Вже 20 квітня відбудеться І сесія прийому вступників до 8-11 класів з поглибленим вивченням математики, інформатики, фізики та хімії на 2019-2020 навчальний рік. Зарахування відбувається за результатами тестування з української мови та математики.

Інформація про проведення вступних тестувань є на сайті закладу http://catcut.net/pLPA