Це трапилось під час навчань в с. Старе на Київщині, де знаходились нацгвардійці підрозділу. Саме там, як почали переповідати, командир роти, його заступник та підозрюваний у вбивстві пішли голосувати. Потім, одні кажуть у місцевому кафе, інші – на природі, сіли «обмити» відгул. Далі – до них підійшов місцевий житель і почав робити зауваження, чому вони у формі вживають спиртне. Виникла суперечка, і один із нацгвардійців — сержант Римарчук – зарізав місцевого чоловіка.

Ця інформація миттєво поширилась у Калинівському районі і серед військових та почала обростати домислами — мовляв, у жертві розвідник розгледів сепаратиста чи ватника і тут не обійшлось без політики. Крім того, повідомили інформацію, що цей сержант півроку тому побив свого командира – майора. Та так, що пошкодив око. І тепер той готується покинути службу через стан здоров’я. Але цей інцидент у частині зам’яли.

Щоб отримати офіційну точку зору, ми звернулись до командира військової частини 3028 полковника Богдана Вакулка. Він інформацію про інцидент підтвердив і ось як його прокоментував:

– Військовослужбовець служить у Національній гвардії з 2015 року. Спочатку був на строковій службі, три роки тому підписав контракт. Виконував завдання у зоні ООС, але не думаю, що це якось вплинуло на його психіку. Характеризується солдат позитивно. В понеділок вранці я вивчав історію проходження його служби до мого приходу. Інформація про те, що півроку тому військовий побив свого побратима, не відповідає дійсності, — повідомив Богдан Вакулко. — Щодо трагічної події, яка сталась 21 квітня, то можу повідомити наступне: солдат перебував у відрядженні на території Київської області. У неділю він мав вихідний та, відповідно, вільний час. Це не забороняється. Військовослужбовець проголосував та вийшов у село. Стався якийсь незрозумілий конфлікт із цивільною особою. Останній отримав ножове поранення і, наскільки мені відомо, помер. Про подію ми вже повідомили рідним підозрюваного.

Відомо, що НП сталась у селі Старе Бориспільського району. Там, до слова, розташована військова частина 3070 Національної гвардії.

– Як мені доповіли правоохоронці, військовий того дня відпочивав у компанії двох наших місцевих. Вони випивали. Під час сварки солдат ножем зарізав господаря будинку, який вже давно на пенсії. Дідусь помер, — каже голова села Валерій Макаренко. — Інший гість — 50-річний Микола – отримав важкі травми і перебуває у Бориспільській ЦРЛ. Злочинець з місця втік, але його оперативно затримали. Велике горе, і не можу пояснити, що до нього призвело. Можливо, далась взнаки служба на Сході…

Тим часом розслідуванням інциденту займається Державне бюро розслідувань у столиці за процесуального керівництва військової прокуратури Дарницького гарнізону. Військовослужбовця затримали в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Затриманому готується повідомлення про підозру у вчиненні умисного вбивства. Також слідчі ДБР готують  клопотання до суду про обрання військовослужбовцю запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Вирішується питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом замаху на умисне вбивство іншого постраждалого, який наразі перебуває у лікарні. У разі доведення вини військовослужбовцю загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від 7 до 15 років.

Юлія Іванюк,
Вікторія Снігур