«З ким об’єднуватись? Де нам буде краще?» — перемовлялись пиківчани у будинку культури. Село поділене на Старий Пиків і Новий Пиків. Одні висловлювались за приєднання до Калинівської ОТГ, інші — до Іванівської. Проблем у Пикові накопичилось чимало.

– Йде Великдень! А нове кладовище стоїть без воріт, люди обурюються! Сміття не вивозиться, сміттєві баки без діла валяються. Просили організувати комунальне підприємство — нема! Вкрай потрібен дитячий садочок — нема! Освітлення провели тільки до половини села, а далі нема! Був великий базар для сіл Шепіївка, Жигалівка, Новий Пиків і Старий Пиків, просимо його поновити — нема! Транспорту — нема! — перераховувала Тетяна Волосенко, депутат сільської ради. — Вимагаємо у керівництва розчистити захаращений парк, але нічого не робиться. Дитячий майданчик зробили у Старому Пикові, ще й корчма поряд. Хто туди пустить дітей з Нового Пикова за 5 км? Центральний вхід медпункту закритий, а з чорного ходу незручно ходити. Лозунги про наближення медпослуг до кожного сільського жителя залишаються порожніми словами. Пиків втрачає позиції!

– Врахуйте, що у 2020 році місцеві вибори вже пройдуть на основі ОТГ, — наголосив Євген Шаповалов із обласного «Центру розвитку місцевого самоврядування». — Перспективний план, затверджений Вінницькою обласною радою, передбачає об’єднання Пикова з Іванівською ОТГ. Зараз бюджет Пиківської сільради складає 2,8 млн грн. (в основному податки на землю), а близько 3 млн грн. забирає район. Після об’єднання всі кошти підуть в ОТГ.

Претензії від людей уважно вислухав Михайло Кулик, голова Іванівської ОТГ, запрошений на збори.

– Півтора року тому, до об’єднання, наш бюджет разом з Гущинцями складав 9 млн, а сьогодні — 54 млн грн., у 5,5 раза більше, – зазначив Михайло Кулик. — В Іванівській ОТГ 7623 населення, причому за останній рік стало на сотню більше, люди до нас їдуть. Якщо об’єднаємось із Пиковом, Жигалівкою, Шепіївкою, то матимемо 204 кв. км площі і 10 тис. населення — це оптимальні параметри для ОТГ. Завдяки децентралізації ми мали субвенції на асфальтування доріг, на освіту, медицину та ін. Після об’єднання з Пиковом ще 5 років будемо отримувати субвенції із держбюджету на розвиток інфраструктури.

Голова Іванівської ОТГ розповів про капремонт школи, де у класах стоїть новітня комп’ютерна техніка. Згадав про співпрацю з бізнесом, про чималий вклад, який зробило місцеве ФГ «Янівське» у будівництво спортивного містечка. Тепер на місці мочарів, болота і смітника розляглись поля для футболу, баскетболу, волейболу, лаун-тенісу. Є фонтан, а поряд — ігровий майданчик у стилі корабля Джека-Горобця! Це піратське диво коштує 600 тис. грн., спортмістечко — 3,2 млн грн., причому будівництво тривало всього 4 місяці. В Іванівській громаді діють всі ФАПи; КП «Сервіс» подрібнює деревину на щепу, якою опалюють школу, садочок, сільраду; проводяться духовні і культурні заходи.

– А чи не підуть всі наші кошти на розвиток одного лише Іванова? — поцікавились прискіпливі пиківчани.

– Ми працюємо спільною командою, і всі села ОТГ однаково розвиваються. Жодної школи, амбулаторії чи клубу ми не закрили і не закриємо, все буде збережено і оновлено! — пообіцяв Михайло Кулик. — Розробляємо проект мосту через Буг, який поєднає Гущинці, Кам’яногірку та Іванів, збудуємо школу у Слобідці, плануємо відкрити сучасне футбольне поле. Роботи не затягуємо, наприклад, ремонт школи почали у березні 2019-го, а 1 вересня діти вже підуть в оновлену школу. Подаємо заявки на участь у грантових конкурсах, розраховуємо на перемогу.

Виступ голови Іванівської ОТГ переконав більшість пиківчан.

– Час диктує зміни, бачите, як все міняється в Україні. Ми за прогрес, хочемо жити гарно і комфортно! Об’єднаємось з Івановом, виберемо старосту і будемо рухатись вперед, — поділились думками присутні.

Остаточно питання про об’єднання вирішиться на наступних загальних зборах Старого і Нового Пикова.