У Вінницькій області проживає 2020 громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

З них – 4 351- це учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, потерпілих громадян – 14 659, в т.ч. потерпілих дітей – 11 564,

– дружин (чоловіків) померлих громадян, смерть яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи – 1080;

– учасників ліквідації інших ядерних аварій і катастроф, навчань із застосуванням ядерної зброї – 76.

За особливі заслуги перед українським народом у зміцненні України як демократичної, соціальної, правової держави, забезпечення прав і свобод громадян керівники Вінницької області 25 квітня вручили Почесні Грамоти Верховної Ради України членам правління Вінницької міської громадської організації «Союз Чорнобиль України» ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС І категорії Антону Вербицькому та Павлу Пшеничному.

Відповідно до розпорядження голови Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія, за особистий внесок у ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, активну життєву позицію та громадську діяльність Почесні грамоти обласної державної адміністрації та обласної Ради і грошові винагороди отримали 40 ліквідаторів-чорнобильців.

Сьогодні усі, кого травмував Чорнобиль, щоденно пожинають наслідки трагедії. Вони мають відчувати турботу держави та громади, дієву підтримку у боротьбі з недугами та іншими життєвими негараздами.

Вінницька ОДА має наміри створити у м.Вінниці «Музей Мужніх», значна частина експозиції якого буде присвячена героям Чорнобиля.