Спаситель пожертвував собою, щоб спокутувати гріхи людей, а через три дні воскрес.

Відзначається на п’ятий день Страсного тижня, 26 квітня. У цей день не звершується ранкове богослужіння, є лише Вечірня служба з винесенням Плащаниці. Це плат із зображенням в повний зріст Христа, який лежить у труні. Її залишають на спеціальному місці в центральній частині храму.

На Велику п’ятницю слід утримуватися від їжі до того, як в храмах не проведуть ритуал виносу Плащаниці. Для тих, хто дотримується суворого посту, після дозволяється вживати виключно хліб і чисту воду.

У решти віруючих також прийнято нічого не їсти до ритуалу виносу. А після повернення з храму родина сідає за стіл вечеряти. Їжа в Страсну п’ятницю – пісна, навіть риба забороняється в цей день. В основному їдять овочі: капусту, картоплю, огірки. У цей день забороняється займатися важкою працею, господаркам дозволяється тільки пекти паски та садити капусту.

Всі роботи, пов’язані з підготовкою до Великодня, потрібно закінчити до цього дня, щоб на свято нічого не могло відвернути від молитви і думок про Ісуса. Заборонено в цей день вдаватися до веселощів, влаштовувати вечірки.

Стародавні християни вважали, що на Страсну п’ятницю потрібно пекти, оскільки здоба, приготована в цей день, ніколи не покриється цвіллю і матиме цілющу силу. У народі вважалося, що після церковної служби в будинок потрібно принести 12 палаючих свічок. Їх слід розставити по всьому приміщенню і дати догоріти до кінця. Це принесе щастя і достаток на наступні дванадцять місяців.

Ці традиції дійшли до нас з язичництва. Деякі навіть суперечать християнським правилам. Але вірити в прикмети чи ні – це особистий вибір кожної людини.

На Страсну п’ятницю забороняється готувати все інше, крім випічки.

Не можна нешанобливо ставиться до землі. Інакше буде біда.

Одяг, випраний в цей день, вже ніколи не стане чистим.

Не варто перевозити бджіл у цей день, існує ризик, що комахи загинуть.

Якщо за весь день не випити ні краплі води, то весь наступний рік ніяка рідина не принесе людині шкоди.

Випічка, яку приготували в цей день, буде мати цілющу силу і захистить від коклюшу.

У цей день варто відучувати дитину від маминих грудей. Це найвдаліший час — дитина матиме міцне здоров’я і щасливе життя.

Також на Страсну п’ятницю було прийнято перевіряти, чи немає в будинку заговорених предметів. Разом з церковною свічкою потрібно пройти по будинку — предмет, біля якого свічка затріщить, зіпсований.

Вважається, що в цей день категорично заборонено плюватися, тим більше на землю. Така неповага до землі викличе гнів небесних жителів.

Також заборона накладається на вживання алкогольних напоїв. Люди, які питимуть в цей день, назавжди залишаться алкогольно залежними.

Не можна займатися сексом. Дитина, яку зачали в Страсну п’ятницю, народиться з фізичними відхиленнями або хворобами. Люди вірили: навіть якщо дитя буде здоровим, то, ставши дорослим, стане злочинцем.

Пострижете або пофарбуєте волосся – втратите здоров’я. Люди вірили, що в п’ятницю не можна робити ніякі косметичні процедури.

З самого ранку потрібно виконати особливий ритуал. Прокинувшись, відразу подивитися у вікно. Якщо першою побачите птицю, для дівчини це віщує нове знайомство, а для хлопця – добру новину. Якщо погляд упав на кішку – буде достаток і багате життя. Побачили першим собаку – поганий знак, що передвіщає біду. Молода дівчина – знак благополуччя. Хлопець – весь рік не будете хворіти. А ось якщо побачите старого або інваліда, то це віщує біду, так що будьте обережні.