Про такі досягнення медичної реформи під час підсумкового засідання колегії облдержадміністрації розповіла директор департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович. Загалом протягом першого кварталу цього року Національна служба здоров’я України виплатила «первинці» Вінниччини 191 мільйон гривень допомоги.

Не секрет, що Вінниччина — серед лідерів в Україні за кількістю підписаних декларацій — майже 80 відсотків населення. В середньому на кожного сімейного лікаря припадає 1300 підписаних декларацій.

А щоб медицина була доступнішою, у селах будується 14 нових амбулаторій, як і було обіцяно раніше. На них вже виділено 81,9 мільйона гривень субвенції з державного бюджету. Ще 7 мільйонів з державного бюджету та понад 733 тисячі гривень з місцевих бюджетів використано на покупку 14 спеціалізованих легкових автомобілів для новозбудованих амбулаторій.

У недалекому майбутньому усі 197 амбулаторій загальної практики сімейної медицини укомплектують телемедичними пристроями. І вже з липня у поліклініках районних лікарень має запрацювати програма медичних гарантій — перелік та обсяг медичних послуг і ліків, які оплачуються з державного бюджету на основі єдиних національних тарифів.