«Пам’ять, сум – Чорнобиль» (до Дня Чорнобильської катастрофи).

Чорнобильська трагедія залишила незабутній слід у житті мільйонів людей. Вона наклала радіоактивний відбиток на території не тільки України, а й сусідніх країн.

За тридцять три роки, що минають з часу трагедії на Чорнобильській АЕС, виросло не одне покоління наших співвітчизників.

Що вони знають про лихо, з яким боролися їхні батьки і діди, захистивши їх, свою землю і весь світ від невидимого ворога – радіації? Що знають про подвиг своїх земляків — вінничан, які одними з перших стали у шеренгу ліквідаторів наслідків аварії?

26 квітня 1986 року вибух на Чорнобильській атомній станції приголомшив Україну, розтривожив і наробив переполоху на всю планету.

Поки світ ще не відчув, що сталося, українські пожежники гамували шалений вогонь навколо двох сотень тонн ядерного палива, яке містилося в розірваному четвертому блоці.

Реактор четвертого енергоблоку станції викинув в атмосферу 300 «хіросім» у вигляді багатьох тонн ядерного палива, що випарувалося і пішло гуляти під хмари, у дощ, у вітри, у небезпеку для всієї Земної кулі.

Від удару невидимого підступного ворога – радіації – першими загинули лицарі-вогнеборці, які безстрашно пішли в те пекло і своїм героїчним подвигом, своєю смертю відвели загрозу нової, ще масштабнішої техноекологічної катастрофи. Через кілька годин їх змінять тисячі інших, і буде ім’я їм, не знане досі у світі — ліквідатори.

З Вінницької області ліквідовувати наслідки аварії були відправлені будівельники, пожежники, водії, зв’язківці – загалом тисячі людей. Основна частина робіт була виконана протягом 1986-1987 р.р. за участю понад 240 тисяч осіб. Серед них були і наші могилівчани — 160 чоловік.

30 водіїв Могилів-Подільського автотранспортного підприємства. 18 автомобілістів автобусного парку. 24 міліціонери райвідділу внутрішніх справ були теж ліквідаторами лиха. В числі чорнобильців 14 машинобудівельників, 12 приладобудівників, 6 чоловік представляли районну лікарню, 4 – комбінат громадського харчування.

Поруч з чоловіками працювали і жінки, це В. Г. Клюєва, О. В. Войтюк, В. Г. Кочуганова з комбінату громадського харчування, медична сестра районної лікарні В.С. Дудник, з приладобудівного заводу —

Г. С. Левина.

Серед могилівчан ліквідаторів на ЧАЕС є чимало таких, яким довелось працювати безпосередньо на станції. Слід згадати добрим словом учасника Другої світової війни А.А. Григор’єва, який представляв там наших залізничників, виконував роль старшого прийомоздавача вантажів.

Великий обсяг робіт виконував підрозділ під командуванням учасника афганської війни Ю.М. Глуховського. В умовах радіаційного забруднення доводилось будувати дороги з твердим покриттям, прокладати залізничні колії.

Водій (АТП 10508) В.М. Воронюк обслуговував працюючих у річному порту, перевозив тих, хто працював безпосередньо на станції.

На Вінниччині радіоактивного забруднення зазнали 8 районів з 87 населеними пунктами.

Чорнобильська катастрофа завдала і продовжує завдавати непоправної шкоди екологічній ситуації як у регіоні, так і в планетарному масштабі.

Наша пам’ять про них жива і незгасна, вдячність – безмежна й довічна.

А.В. Руссу,
мол. науковий співробітник