У Вінниці було чимало різноманітних статуй. Що ж, мода у 50-60 роках минулого століття була така. В основному прикрашали вони Центральний парк та інші сквери.

З часом смаки на паркове мистецтво почали змінюватися – скульптури невідомих людей, дівчат з веслами та піонерів з м’ячами потроху зникали. Але ще й досі у сквері у Вінниці біля колишньої дитячої лікарні «на Ворошилова», як її називали колись, ще залишилася скульптурна композиція мами з дитям. Виявляється, у цієї скульптури є реальний прототип — Жозефіна Нісіна, завідуюча стаціонаром цієї дитячої лікарні.

Про це нещодавно у соціальних мережах розповіла її донька Ірина. Вони обидві, і донька і мама, нині живуть в Австралії, Жозефіні Нісіній вже виповнилося 89 років. Але пригадують, як зачарований красою жінки скульптор зі Львова (на жаль, ніхто так і не пригадав його імені) приїжджав, робив ескізи, вибирав місце під своє творіння. А потім привіз готову роботу, котра і нині прикрашає цей сквер.

– Моя мама – далека родичка Еліни Бистрицької, вони дуже з нею схожі, і колись до неї навіть підходили за автографом. Потім, коли скульптуру встановили біля лікарні, санітарки назвали її чомусь Зоя. «Підемо Зою помиємо до Першотравня!» — жартували. Мене запитували, чи скульптор з мене ліпив малюка, що в неї на руках. Але ж мене тоді й на світі не було, — розповідає Ірина.

Неподалік був фонтан, але нині від нього залишилася лише чаша. А вінничани й досі милуються гарною жінкою з немовлям на руках.

Соломія Калюжко