– Це своєрідний «Код нації», пам‘ятка про історію нашої святої землі, про Трипілля та скіфів, які тут народили першу аграрну цивілізацію та задовго до Єгипту обробляли землю, садили зерна і виготовляли ось такі прикраси!

І якщо наші діти не будуть це знати, не відчуватимуть всю велич України та не збережуть мову і культуру – то не буде України! — розповів 17 квітня Віктор Ющенко під час дарування копії давнього бурштинового намиста із Гордіївського могильника обласному краєзнавчому музею. – Бо саме на Поділлі була знайдена найбільша в Європі колекція бурштинових прикрас того часу… І якщо оригінал намиста, якому 3,5-4 тисячі років, зберігається в музеї законсервованим, то цю репліку зможе побачити кожен! Мені дуже приємно, що у Вінниці знають і бережуть таку давню історію нашої землі… Сьогодні вона стає ще на крок ближче до кожного відвідувача музею, кожного туриста і поціновувала всього українського. Із нас віками витравлювали цю ідентифікацію – Я УКРАЇНЕЦЬ! Бо Україна це не сало і не борщ, Україна — це ось такі святі тисячолітні місця та артефакти! Дякую всім, хто доклав таланту, розуму і часу до відновлення цього намиста в рамках проекту «Астерія»!

А директор краєзнавчому музею запевнила, що вже із 18-го квітня у залі №6 кожен відвідувач зможе побачити репліку унікальної прикраси.

– Сьогодні нам подарували справжнє диво – репліку бурштинового намиста із колекції музею, вік якого понад 3,5 тисячі років. Ми не показуємо його в експозиції, бо воно крихке і законсервоване. Але майстри відтворити цю унікальну прикрасу із бурштину і вже завтра це намисто буде доступне для огляду у Вінниці! — зазначила Катерна Висоцька. – Загалом бурштинова колекція музею нараховує більше півтори тисячі намистин і є однією з найбільших у Європі. А ця репліка – справжня перлина намиста із Гордіївського могильника, яке було знайдене у 80-х роках минулого століття біля Гордіївки Тростянецького району… Тоді було досліджено більше 30 курганів, і знахідки стали сенсацією для науковців всього світу. І тепер відновлене намисто приверне увагу та посилить інтерес до нашої бурштинової спадщини. І цей проект дасть змогу відкрити нову «сонячну координату» на туристичному «Бурштиновому шляху» Землі.

Цікаво, що копія намиста із Гордіївки виготовлена із офіційного бурштину, який добувають на Волині з родовища «Володимирець Східний»…

Також у цей день третій Президент України Віктор Ющенко оцінив у Вінниці пам‘ятник Тарасу Шевченку на Музейній площі та розповів про свої 25 бурштинових запонок.

– Я спеціально одяг пару запонок із сонячного каменю перед візитом до Вінниці, щоб підтвердити свою любов до бурштину. Вони вироблені десь у 50-60-х роках минулого століття, коли в Україні розвивалась ця мануфактура! — зазначив Віктор Андрійович. – Нині, я думаю, що в Україні залишилась одна людина, яка досі носить бурштинові запонки – це я. І якщо хтось думає, що це старе, архаїчне та дідівське захоплення, то він помиляється… Бо від них йде тепло тисячоліть, і такі дрібнички нині можна купити на «блошиних» ринках за смішні 200-300 гривень…