Його ведучим став успішний шеф-кухар Юрій Ковриженко. Команда проекту подорожує найколоритнішими куточками України в пошуках унікальних рецептів, сімейних секретів господинь, які передаються з покоління у покоління, і незвичайних інгредієнтів для страв, властивих тому чи іншому регіону. Кожен випуск – нова точка на кулінарній мапі країни, новий продукт і героїня. Щоб місцеві господині поділилися своїми кулінарними секретами і особистою історією, ведучому доведеться заслужити їхню довіру, задіявши не тільки професійні, а й чоловічі якості. Приємно, що вже дві свої програми «Страва честі» присвятила Вінниччині. Зокрема завітала до Буші та Бара.

Ямпільщина, яку ще називають місцем містичної сили, гостинно зустріла Юрія Ковриженка. Він замахнувся на приготування не однієї страви, а цілого ресторанного меню! Познайомився із шеф-кухарем місцевого кафе Валентиною Мальчик, яка розповіла ведучому про цілющу силу рідного краю, воду, яка «змиває» сліпоту, енергетичне коло, стародавні наскельні малюнки, які очищують ауру людини… Здавалось, що ще трішки — і «Страва честі» перетворюється на «Битву екстрасенсів»! Втім, розмови розмовами, а їсти охота. Тож наша землячка взялась готувати для вибагливого столичного гостя трипільський борщ, сирники та бабку-начинку. Страви надзвичайно сподобалися Юрію, але з-поміж усіх шеф-кухар виділив останню й негайно взявся випитувати в пані Валентини головні секрети приготування цієї унікальної страви. Додають туди реберця, кисляк, борошно, олію, соду, яйця. А подається вона із печенею на вишневій подушці. Після частування ведучий вирішив приготувати бабку-начинку за власним рецептом.

Завітала «Страва честі» і до гостинної садиби «Подільська родина» у село Гайове Барського району. Про процес зйомок розповідає господиня гостинної садиби Оксана Бас:

– Юрій Ковриженко зі своїм фудтраком приїхав до нас в середині листопада, коли після теплої осені випав перший сніг і почався собачий холод. Знімальна група телеканалу СТБ змушена була на місцевому базарі купити валянки та теплі шкарпетки. Юру ми одягнули у старий трофейний кожух та шапку-вушанку. Свинку теж одягали та гріли…

І сюжет вийшов дуже цікавий. Щоправда, самі головні герої зізнаються, що найцікавішим був процес зйомок. Тоді ж познайомилися у «Подільській родині» з Олександром Джигою, котрий розповів про унікальність трюфеля та собаку, яка вміє шукати цей смачний гриб у нас на Вінниччині. Шкодують тільки, що сюжет зі свинкою до передачі не увійшов, бо ліміт часу вже був вичерпаний…

А розповідати у Гайовому було про що. Тут вам і майстер-класи з ковальства, і випікання хліба за старовинними рецептами, знайомство з домашніми тваринами і купа незабутніх вражень!

Віталіна Володимирова
Ілона Вальтер