Ожино-малина та малино-суниця, смородина, полуниця, агрус та навіть інжир – ці та інші ягоди-екзоти ростуть у 79-річної Нелі Душинської із села Лаврівки Вінницького району.

Вона знає всі секрети розмноження та підвищення врожайності різних ягід і залюбки ділиться ними зі всіма охочими. А ще є постійною учасницею виставок, де в чергу за саджанцями вишиковуються десятки людей.

– У мене тато працював агрономом, а мама та бабуся вчителювали. Завжди казали, щоб тільки не ці професії я обирала. Тож я стала економістом. Свого часу працювала начальником торгового відділу. Коли йшла на пенсію, то (ще при радянській владі) нарахували максимальну. Та змінились часи, і тепер отримую зовсім малі виплати. А вдома хворий син — інвалід дитинства першої групи. Доглядаю за 12-річним онуком, тому коштів бракує, — каже Неля Андріївна. — Тож довелось таки стати на своєму обійсті агрономом і на 30 соток землі стала займатись садівництвом. Допомагає у цій непростій справі чоловік. У минулому році ягоди були дешевими, тому чимало фермерів отримали збитки. Нині перейшли на саджанці. Маємо кілька десятків сортів. Завжди спочатку вивчаємо рослину, і якщо вона не подобається — не вирощуємо.

Особливий наголос співрозмовниця робить на вирощуванні ожини. Каже, що вона не лише дуже смачна, але й перспективна. Наприклад, сорт Орегон Торнлесс має великі ягоди. Плодоносний період настає в середині серпня, а ягоди можуть зберігатися на кущі до кінця вересня. Відрізняється морозостійкістю.

– Торнфрі-пізній безколючковий сорт, який вважається одним із найпопулярніших, бо має дуже десертний та солодкий смак. Підходить для любителів поласувати та для комерційного вирощування. Краще висаджувати на сонці для того, щоб плоди наливались смаком та ароматом.

Щодо малини, то гарним літнім сортом буде Ляшка, в якої великі ягоди, і вони мають чудову транспортабельність. А для промислового вирощування це важливо. Сорт Примара ремонтантний і не колючий. Смородину Чорний Бумер вивели у Харкові, і нині вона дуже відома серед садівників. Стійка до хвороб, з великими ягодами і високим урожаєм. Гілочка за зовнішнім виглядом нагадує гроно винограду. Сорт висаджується в дренований кислий грунт. При необхідності в грунт можна додати трохи вапна, органічних добрив, гранульований суперфосфат. Кущі повинні бути захищені від вітру. Полуниця Ольвія — дуже популярний суперранній сорт, який славиться своїм унікальним раннім терміном дозрівання. Плодоносить майже місяць, починаючи з 15-25 травня. А ще ягода посухостійка, не боїться морозів, стійка до грибкових хвороб і кліщів.

Окрім традиційних сортів, пенсіонерка вирощує інжир. Зізнається, що клімат Вінниччини для цього — не зовсім вдалий варіант, проте все можливо.

– Розмножується рослина живцями. Пошкоджена крона швидко відновлюється, бо інжиру властива потужна паросткова продуктивність. На зиму потрібно прикривати чи вирощувати у кімнаті як фікус. Уже смакували плодами, і на смак від магазинних істотно відрізняються в кращий бік.

Віталіна Трудько