Перший весняний збір вже розпочав Юрій Усатюк із Теплика. У навколишніх лісах він за кілька годин назбирав цілий кошик сморчків, або, як їх ще називають, зморшки. Відповідними світлинами поділився у себе в соцмережі.

Ці гриби з’являються найшвидше – інколи навіть ще коли лежить сніг. Вони не бояться заморозків, за це у народі їх кличуть гриби-проліски. Та їхній сезон короткий – усього 2-3 тижні. Ростуть групами на відкритих сонячних лісових галявинах. Натрапити на них – велика удача. Сморчки можуть маскуватися у сухій траві, в таких місцях їхні капелюшки світліші.

Під час чищення сморчків слід врахувати їхні певні особливості. Після ретельного чищення залиште їх на кілька годин у воді. Змініть двічі-тричі воду, періодично помішуйте гриби. Варити сморчки слід у підсоленій воді, бажано зробити це двічі протягом 20 хвилин. Відварені гриби відціджують, щоби стекла вода. Далі краще обсмажити на олії. Під час смаження сморчків сковорідку обов’язково накривайте покришкою. Додайте за смаком цибульку та домашню сметану.

І хоча у нас ці гриби не є надто популярними, у Європі їх вважають делікатесом, а в Америці другими після чорного трюфеля за смаковими якостями. У народі кажуть, що у жінок, які їдять ці гриби, зникають зморшки. В сучасній медицині на основі цих грибів виготовляють препарати для лікування і профілактики катаракти й інших захворювань очей.

Валентина Лісова