Олегу Чабану попри клопотання прокуратури щодо 5 років ув’язнення призначили термін 3 роки і 8 місяців позбавлення волі.

Рідні та близькі із таким «правосуддям» не згодні, адже, за їхніми словами, доказів провини не було надано, відбитків пальців на пакетах із зброєю не знайдено, показання свідків суперечать один одному, дослідження за допомогою поліграфа, яке підтвердило відсутність вини Олега, не взято судом до уваги, клопотання захисту про визнання ряду доказів недопустимими залишено без задоволення, а вирішальну роль чомусь зіграли свідчення працівників ФСБ та невідомої особи. Адвокати нашого земляка готують апеляцію і готові заради справедливості дійти до Європейського суду з прав людини!

– Вважаю, що російський суд став на бік обвинувачення — Федеральної служби безпеки РФ і прокуратури Клімовського району Брянської області, які зазначають, що Олег Чабан навмисно перевозив до Росії вибухівку і зброю. Доказів провини вінничанина з моменту затримання сторона обвинувачення так і не надала. Сам Олег своєї провини не визнав. Незважаючи на це, суду виявилося досить того, що свідками у справі виступали співробітники ФСБ Росії, співробітники МВС Росії, прикордонники, митники і головний свідок обвинувачення, власник знайденого багажу — громадянин Росії Роман Сєрєбров, який при затриманні дав явку з повинною та відпущений під підписку про невиїзд. Надалі, в процесі слідства, останньому був змінений процесуальний статус з підозрюваного на свідка. Але і це ще не все. Другим ключовим свідком ФСБ Росії стала взагалі невідома особа, яка за матеріалами кримінальної справи проходить як персонаж популярного в Росії комедійного шоу Comedy Club «Виктор Альварес», – повідомив український адвокат нашого земляка Юрій Білоус. – Коли водію автобуса надали останнє слово, він вкотре зазначив, що не винен. Проте чомусь служитель Феміди суддя Маркова Л.С. трактувала все таким чином, що невизнання провини є способом захисту та способом уникнути відповідальності за скоєне. Не звернули увагу в суді і на лист до суду від Посольства України в Росії, в якому мова йшла про численні процесуальні порушення у ході судового розгляду, і поряд з цим зазначалося, що 17 травня 2018 року Олег Чабан взагалі не мав їхати в той рейс до Москви, про що в своїх показах неодноразово зазначав він сам. Чомусь не притягнуті до відповідальності працівники митниці та прикордонної служби Росії, які перевіряли багаж і пропустили автобус на свою територію. І чи взагалі він був тоді, коли водій перетинав кордон? Більше того, одна з осіб, яка того дня перевіряла транспортний засіб, вже звільнилась. Не ініційовано ФСБ Росії та російським судом допит і не допитано як свідка ані на етапі слідства, ані при судовому розгляді і роботодавця Олега Чабана – підприємця-перевізника з Вінниці Ігора Черського, хоча відповідні клопотання стороною захисту вносилися неодноразово. Підхід ФСБ Росії та російських судів має прямі ознаки дискримінації за національною ознакою щодо Олега Чабана. Ми готуємо апеляцію та нові докази.

Дружина водія Наталія Чабан була присутня в Росії під час оголошення вироку коханому і до цих пір не може оговтатись від пережитого.

– Чоловік виглядав змарнілим, він став сильно хворіти. Його неодноразово із суду забирала «швидка допомога», ставили крапельниці. Благав звернути увагу на всі факти, які підтверджували, що він не винен. А коли виступав росіянин, власник багажу, і йому ставили запитання, то за нього відповідав слідчий. Я кричала: що ж це відбувається? Але ніхто навіть не зважав. Після оголошення вироку нам дали дві хвилини на прощання, і скільки житиму, не забуду, як цілувала коханого крізь грати, як жадібно хапала руки і скільки відчаю та болю побачила в його очах… Олег лише з розпачем сказав, що правда у цьому світі нікому не потрібна. Я пообіцяла собі та дітям, що до кінця боротимусь за звільнення чоловіка.

Нагадаємо, у травні 2018 року російськими спецслужбами було затримано водіїв рейсового автобуса «Вінниця – Москва». Транспортний засіб зламався у Брянській області (коробка передач). Невідомо звідки на місці з’явились ФСБшники, які знайшли в автобусі пакунок зі зброєю. А у затриманого російського громадянина – пакунок з вибухівкою. Водія арештували. Власника багажу, громадянина Росії, який визнав свою провину у вчиненні злочину, відпустили за підпискою про невиїзд. Кермувальнику Олегу Чабану інкримінували контрабанду та незаконне зберігання та перевезення зброї. За весь цей час власник маршруту вінничанин Ігор Черський жодного разу не надав інформацію та документи на адвокатські запити адвоката Юрія Білоуса, спочатку навіть не отримуючи їх за офіційною адресою. На прохання газети дати свою точку зору він досі не відреагував.

За заявою адвоката, Радою адвокатів Київської області було складено протокол про адмінправопорушення щодо перевізника та направлено до Вінницького міського суду, який розглянув справу. Також, справу розглядав і Вінницький апеляційний суд. – Провадження у справі закрито у зв’язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності (3 місяці з дня правопорушення), однак це не належить до реабілітуючих підстав для особи, що притягається до відповідальності – ФОП Черського І.К., про що також вказав у своєму рішенні суд. -Натомість перевізник Черський І.К. подав скаргу на мене до органу адвокатського самоврядування Київської області, в якій просив позбавити мене права займатися адвокатською діяльністю, – каже Юрій Білоус. – Мотивував скаргу тим, що мовляв, ми із дружиною Олега Чабана Наталією, вимагали від нього грошові кошти для допомоги родині, що я здійснював на нього тиск та погрожував за допомогою ЗМІ, перешкоджав здійсненню господарської діяльності. Безумовно, вся ця інформація не відповідає дійсності. Рішенням дисциплінарної палати КДКА Київської області Ігору Черському відмовлено у відкритті дисциплінарної справи і зазначено, що адвокатська діяльність з надання правової допомоги Олегу Чабану адвокатом Білоусом відповідає вимогам Закону, адвокатські запити адвоката Білоуса відповідають вимогам Закону та зазначено про те, що адвоката не може бути притягнено до дисциплінарної відповідальності у зв’язку із здійсненням ним адвокатської діяльності згідно із законом, так як це є однією з гарантій адвокатської діяльності в Україні. В свою чергу, в березні я направив пану Черському письмову вимогу про спростування недостовірної інформації, яку вказано ним у скарзі на мене як адвоката. Якщо власник маршруту, підприємець Черський І.К. цього не зробить – звертатимусь до суду у м. Вінниця, з вимогою про захист честі, гідності, ділової репутації, і також, про відшкодування моральної шкоди.

Вікторія Снігур