Як реалізувати пісенні таланти дітей та молоді з функціональними обмеженнями? Про це задумались члени ГО «Центр «Культурна стратегія — ХХI» і організували у Вінниці міжнародний пісенний фестиваль-конкурс «Золотий птах» для дітей та молоді з особливими потребами. Цей проект має іноземного партнера – це Фонд ініціатив для людей з обмеженими можливостями «PRO OMNIBUS» з Польщі, який є організатором щорічного Міжнародного пісенного фестивалю для молоді з особливими потребами у польському місті Чехочинек під назвою «Чехочинські творчі зустрічі».

Цього року “Золотий птах” мав широке представництво. У ньому крім конкурсантів з України взяли участь польські партнери і представники Грузії, Вірменії, Ізраїлю. Молодь поділили на дві вікові групи — 10-15 років і 16-23 роки. “Живий” концерт відбувся у музичній школі №1. А фінальний гала-концерт урочисто пройшов у театрі ім. Садовського 13 квітня. Опікувались заходом департамент культури Вінницької міської ради, торгова марка «RUTA», Культурний центр «Галерея ХХІ», департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА.

Фестиваль-конкурс “Золотий птах” сприяв самоствердженню дітей та молоді з особливими потребами та інтеграції їх в суспільство, поглибив міжнародні творчі контакти. Його переможці представлятимуть Україну на ХХІІІ пісенному фестивалі «Чехочинські творчі зустрічі» в липні 2019-го.