Вона теж Надія, своє ім’я отримала на честь знаменитої прародички. Надія Віллемс народилась і виросла у Голландії, стала відомою фотохудожницею. В дитинстві їй розповідали про баронесу фон Мекк, про садибу у Браїлові, і маленька дівчинка мріяла, як буде принцесою в Україні.

Багаторічна цікавість Наді Віллемс до історії своєї сім’ї, до ХІХ століття, в якому жила Надія фон Мекк, вилилась у створення стилізованих жіночих портретів. Наприклад, дама у бальній сукні, з-під якої виглядають… джинси. Ці портрети Надя привезе з Голландії у Вінницю.

– Лідія, донька Надії фон Мекк, вийшла заміж за голландського барона ван дер Борх. Звідти і пішло пряме успадкування по жіночій лінії через п’ять поколінь. 12 травня колишню сімейну садибу фон Мекк і музей Чайковського у Браїлові відвідають праправнучка Елізабет Радсен-Тіленіус Краутхофф та прапраправнучка Надія Віллемс, — розповів Анатолій Левицький, генеральний директор обласної філармонії, на прес-конференції 15 квітня. — Разом з ними приїдуть голландські музиканти, і життя Чайковського постане перед слухачами в уривках його листів та в інструментальній музиці.

У цьогорічному ХVІІ фестивалі ім. Чайковського і фон Мекк 12-15 травня, який пройде у обласному центрі і 14-ти районах Вінниччини, будуть ще сторінки, присвячені таємницям дому фон Мекк і «піковим дамам» всесвітньовідомого композитора. Не секрет, що геніальний композитор мав нетрадиційну сексуальну орієнтацію і стосунки з жінками у нього не складались.

…П’ять разів Чайковський приїжджав у родинний маєток фон Мекк у Браїлові, правда, ніколи особисто не зустрічався з його хазяйкою – така між ними була домовленість. Краса нашої подільської землі надихала композитора, він написав тут безліч шедеврів світової класики, згадаймо хоча б знаменитий романс «Средь шумного бала». Вінниччина і Чайковський пов’язані навічно — завдяки нашій землячці Надії фон Мекк…

Цьогорічний фестиваль традиційно розпочнеться музичним конкурсом «Жмеринський камертон» 12 травня. Всі бажаючі запрошуються у музей Чайковського у Браїлові на вернісаж-концерт «Надія та пікові дами Чайковського». Вперше глядачі побачать Подільський камерний хор «Леонтович-капела» під керівництвом Ольги Бабошиної. Для мешканців районів зіграють квартет баяністів ім. Миколи Різоля та квартет гітаристів «КИЇВ».

Ельжбета Кароляк (Польща), відома органістка з Познаньської музичної академії ім. І. Падеревського, виступатиме у храмі Пресвятої Діви Марії Ангельської 12 травня. А 13 травня симфонічний оркестр Вінницької філармонії виконає музику Чайковського і Клода Дебюссі – французького композитора, якого відкрила світу Надія фон Мекк. «Прогулянка і загублене танго» – інтригуюча назва вечора 15 травня, у якому поєдналися романтика і пристрасть, фантазії та реальність. Цією програмою диригуватиме маестро Раміро Аріста (Аргентина), відомий своїм артистизмом і… знанням української мови!

16 травня секстет ManSound, один з найяскравіших гуртів сучасності, презентує вінничанам нову програму Acapellissimo. І на завершення фестивалю, 17 травня, у театрі Садовського виступить хедлайнер – Державний академічний оркестр «РадіоБенд» Олександра Фокіна. Цей оркестр, який зібрав кращих музикантів з України та з-за кордону і є одним із найкращих джазових оркестрів світу – спеціальний подарунок вінничанам до Дня Європи 18 травня. Концерти фестивалю пройдуть за меценатської підтримки фонду Володимира Продивуса, концерну «Поділля», фірми «Мальва», народних депутатів України та за сприяння міських та селищних голів Вінниччини.

Мультиквиток на чотири фестивальні концерти (13-16 травня) можна придбати за вигідною ціною 320 грн.

Ірина ЗОНОВА

Так Надія Віллемс зобразила свою прапрапрабабусю у фотопроекті «Надія»