Закінчив Київський будівельний інститут. Ще коли був студентом, то брав участь у створенні книги «Расчет систем центрального отопления». До списку авторів він тоді не потрапив, бо був надто молодим, на титульній сторінці тільки прізвища професорів. Але Віктор особисто провадив лабораторні практичні досліди в системах центрального опалення, потім довгий час працював інспектором з газопостачання. Саме тому вважає він себе людиною, досить обізнаною у сфері постачання тепла.

А війну з чиновниками розпочав після того, як у платіжці навіть після призначення субсидії почали вилізати незрозумілі борги. Віктор Барабанцев взявся за підрахунки та експерименти і зрештою довів на практиці, як нас обкрадає держава. Але до чого це все призвело? Його позбавили субсидії і пригрозили судами, але здаватися чоловік не збирається. Заявив, що не платитиме ні за що, поки не виконають його умови.

Дорогою до його однокімнатної квартири, де він трохи модернізував систему опалення, він розповідає, як своєю прискіпливістю «дістає» комунальників.

– Мені вони при зустрічі кажуть, що я правий, а в офіційних відповідях — що неправий. Я заявив, що договір не буду укладати, поки не поставите лічильник на тепло перед радіатором опалення, як в ньому вказано. А мені сказали, що договір неправильний, хоча це типовий договір, присланий з Києва, — розповідає Віктор Барабанцев. — У мене утворився борг 27 тисяч гривень. Як з цим бути — не моя проблема. Нехай подають на суд, будемо довго судитися, бо я переконаний у своїй правоті. Мені вдалося зустрітися з міським головою. Він мене вислухав і виділив дві тисячі гривень на лічильник. Але вистачило тільки на встановлення кранів та на з’єднувальні роботи. Лічильник польської фірми «Апатор» довелося взяти в оренду у знайомого. На початку опалювального сезону я встановив їх перед радіаторами, зменшивши для економії діаметр труб, і звернувся до мера, щоб він направив своїх представників, аби вони переконалися у моїй правоті. За лічильниками вийшло, що я споживаю тепла утричі менше, ніж мені приписують! Але чотири представники з відеокамерами прийшли тільки через три місяці, коли я вже був змушений повернути орендовані лічильники власнику. Прийшли і почали вимагати, щоб я зняв все негайно і не займався «самодіяльністю», бо може статися гідравлічний удар і вся система опалення вийде з ладу. Але я знаю напевно, що такого не станеться. У книжці, над котрою я працював ще років 50 тому, все докладно розповідається. Ще один момент: газовий лічильник мені поставили безкоштовно. Електричний — теж. А тепловий — тільки за гроші! Причому, маю платити ще й за виготовлення технічних умов та встановлення. Але, виявляється, питання в іншому. Це ж якщо я утричі менше буду платити — це одне. А якщо раптом вся Вінниця — стільки ж грошей пропаде! Невигідно комунальникам, щоб люди заощаджували. При цій тарифній системі мені теж невигідно економити і встановлювати лічильники, бо ж рахують тепло все одно по площі. Переконаний, що держава нас відверто дурить, бо вимагає платити за обігрівальну площу. Такого інженерного терміну немає. Та ж ситуація з газом. Бо на лічильнику одні показники, а газовики раптом почали нараховувати коефіцієнт. Свого часу й Іванов, і Жердецький мені екзамени здавали як газовому інспектору з Києва. Тому я добре знаю, що такого не повинно бути. Хочу запатентувати свою ідею, що я встановлюю лічильник перед радіатором опалення. Але на це теж треба немало грошей.

Коли ви встановите лічильник, то вам буде все одно, які тепловтрати у будинку (а ви оплачуєте всі тепловтрати). Ви платитимете тільки за спожите. За кордоном звикли прикручувати тепло на ніч або виключати його, як світло, коли нікого немає у кімнаті. Зрештою, встановлювати лічильник перед радіатором опалення — це не винахід, бо так робиться у всій Європі. А треба, щоб і в Україні тарифи були адекватними і споживання тепла та інших енергоресурсів — відповідальним.

Віктора Барабанцева у Вінниці знають не лише через бунтарський дух. Він завзятий краєзнавець і зібрав чимало матеріалів про П’ятничанський парк та його історію, котрі лягли в основу книги «Тисячолітні П’ятничани». Цього разу на першій сторінці його прізвище зазначено поряд з Вадимом Вітковським.