– Ми, дідусь та бабуся, хотіли взяти під опіку чотирьох дітей нашої доньки Альони – 14-річного Сашка, 12-річного Максимка, дев’ятирічну Валерію, п’ятирічну Даринку. Діти жили із мамою в селі. Старший хлопчик у нас гостював, до школи від нас ходив. Так, у нашої доньки не все добре. Слідство, суд. Але наша Альона офіційно не позбавлена батьківських прав. І хіба діти винні у гріхах батьків? Тому ми почали збирати документи на опікунство. Був у нас сільський голова, дивився хату. Ми маємо господарство, город, пару корів. Чоловік отримує пенсію. Ми не голі-босі, не немічні, не злочинці. Прості сільські люди, — обурюються Павло та Марина Радзімовські. – Але начальник районної служби у справах дітей одноосібно вирішила, що онуки не можуть бути з нами… 17 грудня минулого року дітей забрали від нас! Спершу до лікарні у Вінниці, а далі до прийомної родини. Нас навіть не спитали, чи згодні ми із цим. Ми чули, що онуків поставили перед жорстким вибором — чи дитячий будинок, чи прийомна родина? Але ж вони не сироти… Дітей навіть не спитали, чи хочуть вони бути там!

Нині онукам взагалі забороняють із нами спілкуватись! Хочемо провідати, але й нам це теж забороняють! Рідним онукам не дають спілкуватись із рідними матір’ю, дідусем та бабусею? Це як зрозуміти? А онуки ж хочуть додому, до нас! Шукаємо адвокатів, аби розібрались у нашій біді та допомогли відновити справедливість.

У соціальних службах Крижопільського району пояснюють — родина, де виховувались діти, неблагополучна. Тому вимушені були піти на цей крок виключно задля блага дітей…

– Мама вживає спиртні напої, не працює, власної родини не має. Хоча ми, районний центр соціальних служб для сім’ї та молоді, неодноразово пропонували їй допомогу, взяття під соціальний супровід. Вона пообіцяла, що виправиться, і нічого не зробила. Діти були у поганих побутових умовах, — повідомила начальник служби у справах дітей Крижопільської райдержадміністрації Олена Дерев’янчук. — Нині мати є фігурантом кримінального провадження. Восени 2017 року ще одна її дитина вдома отримала важкі термічні опіки, а мати не повідомила лікарів. Мастила рани гусячим жиром… Дитина згодом померла. Ще одна дитина її також раніше загинула. До речі, маму ми офіційно не позбавляли батьківських прав. Дідусь та бабуся вже похилого віку. Дідусь інвалід, хворіє. Чи в змозі вони повноцінно утримувати усіх своїх онуків та онучок?

У матері немає близьких родичів, які підійшли б на роль офіційних опікунів дітей. Тому ми тимчасово вилучили синів та доньок. Спершу брати й сестри були у реабілітаційному центрі у Вінниці. Згодом влаштували їх до прийомної сім’ї. Це благополучна родина з Вінниччини. Брати й сестри перебувають там близько року. Діти мають гарне харчування, захист, піклування, відчувають гарне та добре ставлення до себе. Найстарший хлопчик закінчує школу. А дідусь та бабуся їх не провідали жодного разу! Натомість сваряться із дітьми, мовляв, ви зрадили нас. Хіба це нормально? Ми в цьому випадку діяли в рамках закону.

Тим часом їхня мама нещодавно народила… вже п’яту дитину. Недоношену. Ця її дитина з народження має інвалідність, проблеми із очима. Постійно потребує медичної допомоги. Добре, що родичі всіляко допомагають по можливості матері та донечці.

Нагадуємо, що восени 2017 року дворічна донька жінки разом із 4-річною сестричкою грались на кухні. Раптом молодша дівчинка потрапила у величезну каструлю із окропом, яку мама залишила на підлозі. Маленька Віка отримала 70% опіків! Але замість того, аби викликати «швидку допомогу» чи хоча б звернутись до сільського фельдшера, матір взялась лікувати маля сама. І лише згодом викликала бригаду медиків, але ті лише констатували смерть…

Цей шокуючий інцидент неабияк вразив українців, які в соцмережах залишали гнівні коментарі на адресу матері. Та й у Мар’янівці більшість односельчан також обурювались… Казали, що за квартал матір отримувала на діток 18 тисяч гривень, але витрачала кошти в основному на свої потреби. Резонансну справу досі розглядають у суді.

– Справа є у Піщанському районному суді. Вже допитали близько десятка свідків — сусідів, медиків, представників соціальних служб і так далі. Чергове засідання заплановане на 24 травня, тоді запланували вже допитати матір, — повідомив прокурор Крижопільського відділу Бершадської місцевої прокуратури Денис Кузьмич. — Її обвинувачують за статтею 135, ч. 3. ККУ. Санкція статті передбачає від трьох до восьми років позбавлення волі.

У свою чергу, дідусь та бабуся Радзімовські впевнені, що й ця ситуація абсолютно не дає права соціальним службам позбавляти їх права глядіти старших онуків. Про п’яту онучку ж кажуть коротко — найменша дитина разом із матір’ю у селі. Запевняють, що й надалі боротимуться за своїх дітей.

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.