З нагоди Дня пам’яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасниками найкривавішої у світі війни, керівництво запрошує місцян та гостей.

– В представленій експозиційній залі зберігаються сучасна «Книга пам’яті», де можна знайти прізвища своїх рідних земляків, які загинули виборюючи своє право на життя у часи Другої світової війни та прізвища переможців у цій війні, – розповіла директор Музею історії міста Лілія Макаревич. – Приємно було козятинчанці Зої Левандовській під час відвідування музею відкрити третій том книги «Переможці», де зібрані прізвища учасників бойових дій з Козятинщини і побачити ім’я свого діда із Кашперівки Миколайчука Федора, який воював на фронтах ВВВ у 1944-1945 роках у складі 1-го Українського фронту, був нагороджений медаллю « За перемогу над Німеччиною» . Серед останніх надходжень до фондів музею є « Книга Пошани ветеранів міста», яку виготовили і урочисто вручили під час музейного заходу учасники міської ветеранської організації на чолі з Почесним громадянином міста Козятина Федором Кропивою.

Нещодавно поповнила фонди музею ветеран праці Галина Савченко . Вона передала фото і копії архівних документів молодої свекрухи Катерини Бойко, яка у 1942 р. була насильницькі вивезена разом з іншою молоддю на роботи до Німеччини . Днями син учасника бойових дій Георгія Акопова передав до музею ряд речей і документів , пов’язаних з цим почесним званням. Передала до фондів музею, ймовірно, єдину в Козятині книгу “Люди Перемоги» бувша в’язень концетраційного табору Олександра Грушко. В експозиції музею представлено архівні документи про злочини , вчинені нацистами в часи окупації, .карта окупаційного Козятина з місцем розташування бараків табору для військовополонених , пізніше там утримували ромів і єврейське населення. Звідти їх вивозили на розстріли до Талимонівського яру. У 2012 р. на тому місті встановлено пам’ятник жертвам нацистської окупації. Запрошуємо козятинців долучатися до формування музейного фонду Козятинського музею історії і завітати до музею місцевих мешканців, жителів району та гостей міста.

Віталіна Володимирова