Поліцейський та директор комунального підприємства — фігуранти справи з хабаром у Жмеринці

3 травня співробітники ДБР, військової прокуратури та Служби безпеки України викрили на одержанні неправомірної вигоди директора одного з комунальних підприємств області.

Оперативники встановили, що чиновник, виконуючи роль посередника, вимагав від місцевого мешканця тисячу вісімсот доларів. Вказану суму посадовець мав передати співробітнику  Жмеринського відділення поліції  Головного управління Нацполіції області за закриття кримінального провадження за фактом підроблення документів на транспортний засіб та повернення заявнику вилученого автомобіля. Як з’ясував наш кореспондент, затримали зловмисника на околиці Жмеринки під час отримання однієї тисячі  доларів – першої частини хабара. Все це задокументоване в ході негласних слідчих (розшукових) дій.

Після цього підозрюваного було затримано в порядку ст. 208 КПК України, а предмет злочину вилучений. На даний час проводяться слідчі та інші процесуальні дії. Директору комунального підприємства вже оголосили про підозру та обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.  У разі доведення провини  йому загрожує позбавлення волі на строк до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна. Щодо працівника жмеринської поліції, то йому поки що підозру не оголошували.

Почали судити лікаря, якому інкримінували хабарництво

Восени минулого року спецслужби викрили на вимаганні неправомірної вигоди  травматолога першої лікарні м. Вінниці Олега Машталера. Тоді оперативники заявили, що він  вимагав у місцевого жителя чотири тисячі доларів США за сприяння у встановленні довічної групи інвалідності, на яку громадянин мав законне право. Після затримання медику стало зле, і він довгий час перебував на лікуванні. Тоді до нашої редакції приходили його пацієнти та приносили листи на знак підтримки. Припускали, що то могла бути підстава. Проте оперативники наголошували, що мають серйозну доказову базу.

Днями стало відомо, що розслідування справи завершили та передали до Вінницького міського суду. Підготовче засідання призначили на  2 травня. На нього підозрюваний з’явився зі своїм захисником, але був не надто говірким.

– Я понад 12 років працюю травматологом і, чесно кажучи, не хотів би зараз коментувати справу і що думаю про це все, – сказав у коридорі Олег Машталер. – Так, заявник був моїм пацієнтом, і я його непогано знав. Від посади мене ніхто не відстороняв, і я надалі займаюсь лікарською практикою та допомагаю хворим. Це наразі головне.

Зрештою, засідання по справі по справі перенесли на 14 червня, адже через відрядження не з’явився представник Генеральної прокуратури Михайло Яновський, який здійснює процесуальне керівництво. Ми будемо слідкувати за розвитком подій.

Віталіна Володимирова