Кілька днів тому прямо у залі суду взято під варту підозрюваного, котрий, власне, і збував ліки сумнівної якості, котрі зберігав у себе вдома. Він має право внести заставу у півмільйона гривень. Про це повідомляють у прес-службі прокуратури Вінницької області.

Ще у листопаді минулого року співробітники служби безпеки України відрапортували про те, що припинили протиправну діяльність угруповання, яке організувало контрабандне ввезення та нелегальний збут в Україні лікарських засобів сумнівної якості для онкохворих. Ділки налагодили постачання з країни-агресора великих партій незареєстрованих в Україні медичних препаратів для реалізації онкохворим пацієнтам у Києві, Дніпрі, Харкові, Хмельницькому та Вінниці, зокрема у Подільському регіональному центрі онкології. Фальсифіковані ліки контрабандою завозилися з Туреччини та Індії. Перевезення препаратів здійснювалось із грубим порушенням умов зберігання, це призводило до втрати медикаментозного ефекту.

Тоді ж прокуратура області взяла справу під процесуальне керівництво. І невдовзі особі, що безпосередньо отримувала, зберігала за місцем проживання та збувала онкохворим фальсифіковані лікарські засоби, оголошена підозра. До Вінницького міського суду внесене клопотання про застосування до неї запобіжного заходу у виді тримання під вартою, із визначенням розміру застави. Завдяки принциповій та обгрунтованій позиції прокуратури області, розглянувши клопотання, Вінницький міський суд вирішив взяти підозрювану особу під варту із визначенням розміру застави у сумі понад півмільйона гривень.

Наразі досудове розслідування у справі триває, проводяться необхідні експертизи та допитуються свідки. Через широкий резонанс справа перебуває на особистому контролі керівництва прокуратури області, котре пообіцяло вжити заходів до завершення розслідування у найкоротший строк.

Тим часом — інформація для роздумів. На закупівлю ліків та медичних виробів бюджет передбачив 5,9 мільярда гривень. Реальна потреба складає 13,8 млрд грн.