За словами людей, обласна влада гальмує процес їх об’єднання, і справа вже дійшла до суду!

– Наші села знаходяться поруч із Вінницею, досить потужні та багаті. Транспортна розв’язка зручна, дороги заасфальтовані. Восени минулого року ми зібрали збори та вирішили створити окрему територіальну громаду із центром у Гавришівці. Саме тут успішно працюють підприємства, аеропорт, знаходиться військова частина, школа І-ІІІ ступенів та дитячий садочок. У Стадниці наповнюють бюджет такі фірми як «Зерносвіт», «Ольвія», ТОВ Его та «Ековін».

Бюджет Великих та Малих Крушлинців становить більше мільйона на рік. Після зборів обрали уповноважених, які спочатку звернулись до районної ради, де відчули підтримку, та ОДА, — повідомили на «гарячу лінію» газети читачі. — Втім, чомусь на останньому етапі нам заявили, що громада є неспроможною і процес об’єднання загальмували. Тож довелось звертатись до адміністративного суду, де перше засідання відбулось у лютому. На ньому та всіх подальших ніхто із представників області не з’явився. Відбуваються лише відписками. Спілкуватись з громадою не бажають. Чи, може, потрібно кожному особисто принести листа від нас та нагадати, що це добровільне об’єднання і адміністрація повинна допомагати, а не заважати? Просимо владу дослухатись до наших вимог і не заважати створювати ОТГ добровільно.

Спілкуватись із жителями чотирьох сіл виїжджав представник ГО «Народовладдя Вінниччини» Валерій Тимченко.

– На мою думку, керівництво міста та області не може поділити ці населені пункти. Мені відомо, що у Вінниці є борг перед Стадницею за придбані у 2015 році 232 га вздовж об’їзної дороги та понад 4 млн грн. акцизний збір, податок на землю та фіксований податок, — каже Валерій Тимченко. — Складається враження, що чиновники зацікавлені лиш у поділі ласого шматка землі та задоволенні своїх амбіцій, а мешканці та їхні проблеми їх не цікавлять. Втім, маємо зробити все, аби до осені 2019 року Гавришівська ОТГ таки була створена і в ній відбулись вибори голови.

Ось як прокоментував ситуацію керівник «Центру розвитку місцевого самоврядування» Олег Левченко.

– Існують формальні обставини, пов’язані з формуванням такої громади. Це кількість дітей дошкільного віку, шкільного віку в центральній садибі. Єдиним та найбільшим джерелом формування бюджетного забезпечення даної громади на сьогодні є військова частина, котра знаходиться у Гавришівці. При розформуванні, переформатуванні, перенесенні юридичної особи або закритті даного об’єкта вона буде фінансово неспроможна. Також на сьогодні ведеться погодження кредитних коштів, на відновлення злітної смуги та роботи аеропорту. Його територія знаходиться на землях громади, саме приміщення — ні. А інвестує у все місто, бо це його кредит.

Відповідно виникає дисбаланс відповідальності і супроводу інвестицій. Вказані населені пункти знаходяться у зоні впливу чи взаємодії Вінницької агломерації. Їхні жителі їздять до обласного центру на роботу, користуються відповідними послугами та ресурсами. Витрати ніхто не компенсує. Невже громада із 400 тисячним населенням буде заручником амбіцій нової громади, яка за оцінками експертів нині не зовсім спроможна, не виконує навіть демографічні показники, котрі мають бути враховані при створенні ОТГ?

Зрозуміло, що ніхто не може заборонити об’єднуватись. Але ми маємо про ризики говорити завчасно.

Віталіна Володимирова