Інші збанкрутілі підприємства Вінниччини так чи інакше відродились у новій якості. А «Вінничанка-вишиванка», як її з любов’ю колись називали, довгі роки стояла пусткою, розвалювалась і заростала непролазними хащами.

– Фонд держмайна України здійснив приватизацію цього комунального майна, згідно з договором купівлі-продажу, підприємство викупили орендарі «Виробничо-комерційної фірми «Вінничанка». 28.03.1994 підприємство перетворилось у ЗАТ «Вінничанка», — повідомив Віктор Семененко, перший заступник начальника РВ ФДМУ у Вінницькій області. — А далі акції продавали вже самі орендарі.

Спільна україно-чеська компанія почала перебудовувати колись процвітаючу фабрику у торгівельно-розважальний центр. Але посипались неприємності! Вінничан обурило дикунське знищення «під корінь» 16-ти вишуканих альпійських голубих ялинок — без ніякого дозволу! Після розслідування, проведеного нашою газетою, з’ясувалось, що для Держекоінспекції власники вказали, що знесли всього 5 сріблястих ялинок. За це природоохоронна прокуратура у Вінницькій області змусила забудовників майбутнього торгового центру сплатити штраф.

Жахлива аварія сталась тут у 2008-му, коли з висоти впали і розбились на смерть двоє робітників-будівельників через порушення правил безпеки. З того часу — а це вже одинадцять років! — все завмерло. Заморожена недобудова на очах руйнувалась. Бетон набирав вологи, після морозу його «розпирало», він тріскався. На дорогу, де ходили люди і їздив транспорт, рясно сипались уламки бетонних блоків. Двох людей поранило, жінка провалилась тут у яму і зламала руку… Врешті, робітники розібрали стіни на верхніх поверхах цієї «єгипетської піраміди».

«Якщо власники взяли зобов’язання закінчити будівництво корпусів торгового центру у певний строк і не в змозі його виконати, значить, нехай повертають їх місту, а Вінницька міська рада візьме на баланс це незавершене будівництво», – таке письмове прохання надіслали вінничани у міську раду.

Але виявилось, що це неможливо! Людям пояснили, що немає ніяких законних підстав передати приватний довгобуд на баланс міськради. Свого часу у власників недобудови виникли фінансові кредитні проблеми з банками, і їх взагалі не було на той момент на території України. А руйнування тривало! За 25 років справжні джунглі розрослись на місці колишнього фабричного скверу. Навколо корпусів накопичились купи сміття, зарослого бур’янами і чагарниками, де шастали пацюки, бродили здичавілі собаки та коти…

Втім, останнім часом люди помітили, що зовнішній вигляд колишньої фабрики потроху змінюється. Зник напис «Продається» із номером мобільного, який роками висів над входом. Зранку тут працюють будівельники, розбирають довжелезні глухі стіни… Кому ж зараз належить ця будівля, що довгі роки була славою Вінниці, а за останні чверть століття стала її ганьбою? Компетентні джерела розповіли, що новим власником «Вінничанки» є відомий бізнесмен, екс-нардеп. Нині починається модернізація величезного приміщення фабрики. Але що в майбутньому буде на цьому жвавому місці на розі Хмельницького шосе і вулиці 600-річчя — поки що не повідомляється. Втім, скоро дізнаємось, адже активна перебудова триває…

Фото Сергія ХІМІЧА