Кажуть — місце випасу корів та відпочинку громади намагались нахабно загарбати серед білого дня.

– Напередодні Великодніх та травневих свят на пасовисько зненацька зранку приїхав трактор Т-150 без номерів! Він швидко розгорнув зо п’ять гектарів поля… Добре, що пастухи побачили цю біду та відразу забили тривогу. Дзвін вдарив над селом – наче у часи татарської навали, — розповідають селяни. — На пасовисько збіглись старі, молоді, діти, дідусі й бабусі… Навіть молода мати із немовлям були. Кажемо механізатору: «Ану, підіймай плуги та геть звідси!» Чесно кажучи, ми вже ладні були перевернути той трактор догори колесами… Добре, що голова нас зупинив! Ми телефонували до поліції, райдержадміністрації та навіть на «гарячу лінію» Кабміну…

– Я відразу викликав поліцію. Приїхала опергрупа з району, яка затримала трактор та поставила його на арештмайданчик. Виявилось, що тракторист не має посвідчення на право керування. То хто дозволив їм так працювати? Згодом приїхав якийсь чоловік, який сказав лише, що він з Вінниці, мовляв, питання із землею тут вже вирішене! Але жодних громадських слухань з приводу цієї землі не проводилось, До мене як до голови сільської ради ніхто офіційно не звертався. Це просто рейдерський напад, — обурений і сільський голова Широкої Греблі Олександр Кащеєв. – Досі ми нічого не знаємо, хто намагався загарбати нашу землю. Голова РДА не в курсі, поліція теж мовчить… Чули, що це буде земля для фронтовиків! У нас є 25 захисників України, із якими земельні питання вирішені. Тож ми нікому не рекомендуємо прикриватись фронтовиками задля якихось поганих справ! Село нині як на вулкані! Ми вимагаємо чесного розслідування та аби нам компенсували збитки – знову засіяли зорані ділянки травою! Досі цього ніхто так і не зробив.

До речі, географічно нині це пасовище – єдине зручне місце у нас. Його площа близько 50 гектарів. Є ставок, криниця, джерело, щоб люди могли відпочити. Стараннями «попередників» у нас раніше віддали у довгострокову оренду одному підприємству ще 87 гектарів сільської землі… То ця земля досі пустує. Ні собі, ні людям! І ось рейдери накинули оком на пасовище?

Селяни Широкої Греблі налаштовані рішуче. Люди хочуть знати, хто направив техніку на пасовище.

– Ми тримаємо у селі близько 500 корів… Якщо нас не почують, далі намагатимуться землю захопити, то ми прийдемо зі своїми коровами під високі владні кабінети. От там хай наші годувальниці пасуться! – кажуть люди.

У поліції підтвердили інформацію про цей інцидент. Але чи були документи у механізатора та на сам трактор — не розголошують, мовляв, таємниця слідства.

– Відкрите кримінальне провадження за статтею про самоуправство. Сільгосптехніка — борони, трактор, затримані. Суд ухвалив рішення про арешт техніки. Слідчії дії тривають, встановлюють власника техніки та хто саме збирався захопити пасовище, — повідомили у прес-службі обласної поліції.

– За документами, на цій ділянці є визначена рілля. Колись вона належала одному ТОВ, але останнім часом не оброблялась. Чому — ми не можемо сказати. Тож люди її використовували під громадське пасовище. Але це пасовище має бути офіційно оформлене та передане територіальній громаді у комунальну власність, — дещо по-іншому пояснили скандальну ситуацію у прес-службі Головного управління Держгеокадастру в області. — Нині вільними земельними ділянками цікавляться учасники бойових дій, зокрема воїни-«афганці». Вони офіційно звертались з цього приводу й до нас. Неодноразово були зустрічі та збори у Хмільницькій РДА, міській раді. Там піднімалось питання й цієї земельної ділянки у Широкій Греблі. Але поки що воно офіційно не вирішене.

А ось у Хмільницькій райдержадміністрації пояснили, що до них з приводу ситуації у Широкій Греблі офіційних звернень поки що не було. Обіцяють зайнятись цим інцидентом у випадку повідомлення від людей.

Редакція готова вислухати інші точки на зору на цю ситуацію.

Ініціативна група селян відстоює свої права
Олександр Кащеєв