І хоча згодом, коли стаття вже була зверстана, з Бара зателефонували і сказали, що всі сторони конфлікту вирішили мирно про все домовитися, неприємний осад залишився. А спочатку розгнівані барчани звернулися до редакції і розповіли таке:

«Приміщення, де багато років тому оселилася юнацька бібліотека, знаходиться у самісінькому центрі Бара, поблизу автовокзалу. Гарний, старовинний будинок, місцева пам’ятка, — від імені мешканців будинку розповідала Тамара Шаворська. — Юнацька бібліотека — краща в Україні, займає всього одну, але велику кімнату на першому поверсі. Але сталося так, що міський голова Артур Цицюрський виграв грант на проведення яблучного фестивалю, про який вже вели мову кілька років, і тепер йдеться про виселення бібліотеки і облаштування у приміщенні дегустаційного залу. Але ми підозрюємо, що тут не лише яблучні соки дегустуватимуть!

Ходили до нього висловлювати свою думку проти такого рішення. Але він нікого і нічого не чує, переконує всіх, що це ініціатива бібліотеки. Кілька днів тому міський голова прийшов «ламати» колектив на згоду. Але емоційна розмова довела завідуючу до сліз та гіпертонічного кризу. Її довелося терміново везти до лікарні. Ми, сусіди бібліотеки, мешканці цього будинку, написали звернення до депутатів, котре підписали 70 людей. У нашому будинку вже є магазин міського голови, поряд були гральні автомати.

На лавочці постійно курили і пили спиртне, на зауваження людині на другому поверсі вікна побили. Поряд — ресторан, котрий грає до 3-ї години ночі. На невеликому «п’ятачку» — шість «завєдєній» з алкоголем. Спокою ніякого!»

– Все життя, відколи я працюю у бібліотеці, відбувається боротьба за приміщення, — розповідає директор комунального закладу «Барська районна бібліотека» Любов Кирилюк. — Напевно, всі досягнення, які в мене є, і моє депутатство, і грамоти, і купа грошей, зароблених на громаду за допомогою грантових проектів — все завдяки цій боротьбі. Ми завжди були в районній власності, але я як депутат звернулася до міської влади, і в 1999 року приміщення були передані нам у постійне користування. З тих пір без нашої згоди віддати це приміщення, а тим більше, перепрофілювати його ніхто не має права. Теперішній міський голова дуже прогресивний, нам подобалося, що він прийшов з Майдану, що підтримував усі наші проекти. А тепер все змінилося.

Причиною стало приміщення. І коли він починає розуміти, що не має права на нього, то вирішив поговорити з колективом. Він усім розповідає, що я собі хотіла забрати приміщення. Але я вже чотири скликання депутат і маю немалий авторитет, тому могла б забрати це приміщення раніше. Я ніколи не ганьбилася перед своїми виборцями!

– До тієї бібліотеки ніхто не ходить, там стара кімната і старі книжки! — переконаний міський голова Бара Артур Цицюрський. — Бар отримав дуже привабливий інвестиційний проект – Міжнародний фестиваль-ярмарок «APLLE BAR» — на 4,3 мільйона євро. У рамках цього проекту маємо на меті обладнати офіс та дегустаційний зал. Спочатку ми думали його облаштувати у пам’ятці місцевого значення «Стара аптека», але там треба замінювати дах і відселяти дві сім’ї. Це надто затратно. Але раптом я знаходжу заяву завідуючої бібліотекою про те, що вона хоче віддати в оренду приміщення, щоб на виручені гроші закуповувати нові книжки. Відразу ж з’явилася заява підприємця, котрий готовий був орендувати це приміщення. Але 1800 гривень на місяць за 60 квадратних метрів — це не ті гроші, щоб їх не знайти в бюджеті.

Ми ж беремося облаштувати тут дегустаційний зал, де куштуватимуть все, що можна приготувати з яблук. Це має бути місце для активних обговорювань, консультацій, конференцій з обміну досвідом та знаннями. Натомість ми пропонуємо приміщення у районній бібліотеці, ще одне — в дитячій бібліотеці. Там можна було б облаштувати місце для активного простору, наприклад, книжкову кав’ярню. Такий культурно-інноваційний проект має всі шанси виграти гроші. Але замість того, щоб поступитися одним і отримати відразу три пропозиції, з міської ради і з мене роблять інтервента!