Ми продовжуємо конкурс на найкращий коровай, і цього разу участь у ньому бере село Морозівка Хмільницького району.

Секрети смачної випічки добре знають майстрині Людмила Рябоконь, Галина Іщук, Галина Дроненко, Леся Сторожук та Тетяна Блажевська. Вони вірять, що приготування обрядового короваю з села Морозівки увійде до складу обласного реєстру, адже подільські хліби є унікальними.

– Хліб в Україні споконвіку шанувався як Божий дарунок, хоча добували його важкою працею. Проте чільне місце відведене саме короваю. Він – окраса столу, символ щастя і достатку. Короваї у Морозівці випікають спеціально запрошені молодиці, які приносять з собою борошно, яйця та сало. Під час приготування всі дії супроводжуються піснями, починаючи з благословення.Тісто обов’язково місять дві жінки. Але воно не має бути занадто круте чи рідке, бо коровай може «розрепатися» і життя молодих начебто розіб’ється та розколеться. Коровайницям дають по чарці горілки, але не можна закушувати, «щоб молоді між собою не їлися». Весільний хліб готуємо круглої форми, наче сонце, яке символізує радість та любов, — розповіли жительки Морозівки. — Прикрашаємо квітами, листочками, шишечками та пташечками. Посадивши виріб у піч, коровайниці піднімають до стелі діжу, танцюють з нею, співаючи величальних пісень. Навіть вода, якою миємо від тіста руки, набуває особливого значення. Нею символічно вмиваємо всіх присутніх на обряді, а потім виливаємо під родюче дерево: щоб вишеньки розвивались та дітоньки любувались.

Випічку коровайниць із Морозівки неодноразово презентували на районних та обласних виставках, за що вони отримували подяки.

Віталіна Володимирова