У всіх за хатою картопля з буряками, а в нього — розсадник, де понад 200 перспективних у Центральній Україні сортів винограду. А ще він має спеціалізований магазин та активно записує відео, де залюбки ділиться своїм досвідом із поціновувачами сонячної ягоди.

– Хочу розповісти про деякі сорти і гібридні форми винограду, які, на мою думку, потрібно мати в приватному господарстві. Голд Фінгер до нас привезли у 2011 із Японії, й він занесений до Книги рекордів Гіннеса як найсолодший у світі. Ягода у довжину понад 5 сантиметрів. Блек Біт має ягоду вагою понад 30 грамів, — розповів Віктор Огороднік. — У маленьких навіть кісточок немає. Одіссей — урожайний виноград з дуже красивою великою ягодою з приємним легким мускатним присмаком. Має підвищену транспортабельність, стійкість до хвороб та морозів. При посадці в яму рекомендується додавати перегній, пісок і мінеральні добрива (суперфосфат і калій). Сорт Чорний Ворон справжній скарб для тих, хто полює за гарним смаком. Термін дозрівання ранній, урожай можна збирати вже в кінці липня або на початку серпня.

Пам’яті Смольнікова — один з найновіших гібридів аматорської селекції винограду, виведених на початку 21 століття. Його автором є відомий фермер-селекціонер із Запоріжжя Капелюшний. Сорт характеризується прекрасним вкоріненням живців, після чого у однорічних саджанців розвивається сильна коренева система. Смак м’якоті гармонійний, з квітково-медовими тонами.

За словами Віктора Огородніка, останнім часом існує думка: купувати саджанці на ринку не потрібно, бо вони погані. Але він із нею не погоджується.

– Крім виставок та ярмарків, сам часто виходжу торгувати на ринки. Із собою беру стенди, на яких багато світлин, аби людина отримала якнайбільше інформації про сорт. Завжди обходьте стороною саджанці із відкритим корінням, яке сохне на сонці та за розмірами мале.

Купуйте ті, що добре змочені та запаковані. Якщо садите весною, то краще 20-25 травня, виноград тоді чудово приживається. Щодо осені, то раджу у третій декаді жовтня. Крім того, має бути три профілактичних обробки винограду від основних хвороб та шкідників нашого регіону (мілді, борошнистої роси, антракнозу, чорної плямистості; павутинного та повстяного кліщів, листовійки).

Якщо у виноградарів-початківців виникнуть запитання — звертайтесь за тел. 0677117057.

Віталіна Володимирова