Я живу всього в кількастах метрах від МІЖНАРОДНОГО пункту пропуску на кордоні з Молдовою “Ямпіль-Косеуць”. Сьогодні зранку гарненько поголився, зібрався і прибув до нього на велосипеді, як “огурчик”, як піонер на лінійку – з паспортом, належними журналістськими і депутатськими документами. Планував швиденько перетнути тут кордон і, щоб не платити образливі суми за таксі – за годину легко і весело дістатися на велосипеді до молдовських Сорок, які звідси всього за 6-8 км.

Цю поїздку планував давно. Вона дуже важлива, не для розваг, а суспільно значима мала бути. Мав провести в Молдові роботу – складну і невдячну що до екології Дністра, деяку іншу – громадсько-суспільну. Як журналіст і депутат.

Приїхав і бачу ось таку картину… Мої земляки знають, що це таке… А для інших поясню – це ганебне обличчя двох держав Європи – молдовської і української… Пункт пропуску без будь-якого попередження зупинився, завмер, здох… І всі мої наполеонівські плани – враз коняці під хвіст. А скільки ще тисяч таких, як я постраждали? Я тут живу, а люди ж добиралися і добираються до цього пункту пропуску за сотні, тисячі кілометрів і він їх отак зустрічає… Ну як тут не згадати мати-перемати!

У цих країн ніяк не знайдеться вже багато десятків років тисячу молдовських леїв і півтори тисячі українських гривень, щоб підсипати хоча б на сантиметрів сорок кілька метрів ось цієї під’їзної дамбочки до понтонів порома, через яку, як бачите, переливає трішки водичка ріки. Ось через те і спаралізувався Міжнародний пункт пропуску.

І знаєте що я собі подумав? Я згадав, як під час виборів в Ямпіль приїздив величезним дорогущим автобусом “Народний президент” Ляшко. Тут його ту автобусину величезну я встиг, було, зафотографувати і показував її вам на знімку. Ви подивилися і… нічого не сказали…

А ще я подумав, на цьому місці, як Ямпільська районна рада на сесії виділила, за спеціальною програмою, на розбудову мертвої, не існуючої Ямпільської районної кіномережі ( я один, як депутат, криком кричав – не виділяти ні копійки, а вони виділили, бо їх, злодіїв, більшість…), за яку варто б посадити хоча б на десять років все головне начальство району, не кажучи вже про обласне і таке, як “Народний президент” – Київське, включаючи і митну службу, і прикордонну, і СБУ, яка наглядає за ними, і поліцію, котра теж долучена до охорони і оборони кордону. Але ж вони самі себе не посадять… Нема дурних.

Ото ж на ту мертву кіномережу, якої немає і вже не буде ніколи бо вже давно не існує жодної робочої кіноустановки в селах району, – вони, гади, виділили купу велику гривень з районного бюджету! А ще ж директор цього фантастичного “КП Ямпільська дирекція кіномережі”, вихованка партії Юлії Тимошенко, яка успішно змінила партійну лідерку з косою на партійного лідера з вилами, випускниця ветеринарного технікуму, депутат райради від партії Ляшка, за її ж словами, за якісь непізнані позабюджетні купи грошей вчинила і якісь внутрішні ремонти в тій уявній кіномережі!..

Так от, думаю собі, стоячи на березі Дністра і дивлячись на цей бардак на омертвілому Міжнародному пункті пропуску: якби оті всі мільйони, які опинилися в руках пані Кінзерської були потрачені на цю нещасну стратегічну міжнародну переправу… Ви собі уявляєте якою б чудовою всепогодною, цілодобовою вона була б!… Який тут був би наплив людей, який був би рух!.. Як би сотні, тисячі людей дякували керманичам не лише Ямпільського і Сороцького районів, а й, бери вище!.. – двох країн і половині Європи.

Але… Ляшко проїздив… Кінзерська заробила… Районне начальство профітькало… Порошенко програв… А віз, як бачите, і досі там.

Ото ж не їдьте сюди, оминайте цей МІЖНАРОДНИЙ пункт пропуску бо тут, на його переправі, піднялася на кілька десятків сантиметрів вода в Дністрі. До речі, і на міждержавний – Цекинівка-Сороки, теж не надійтеся, він те ж не працює. А зарплата всієї отієї державної і комунальної челяді тут, в області і Києві не зупиняється ні на хвилю…

Якщо пам’ятаєте, нещодавно якісь тітки, на моїй сторінці, дуже шпетили мене за те, що я пишу лиш за погане і не бачу доброго. А ще крию іноді матом, як “сапожник” чим підриваю імідж всієї української журналістики, так ніби та українська журналістика існує. Друзі, але як оцього всього БЛЯДСТВА не побачити? Як радуватися доброму, якщо воно – це ОХУЄННЕ БЛЯДСТВО в районі і в двох країнах просто закриває собою все красиве, включаючи і великі досягнення, які, безумовно, зокрема, в Україні є!..

А про Молдову – промовчу, бо там ще більше російських диверсантів, як у нас… Цікаво, що тамтешні хохли нерідко більше ненавидять Україну, свою історичну Батьківщину, як москалі.

І на завершення. Сьогодні висококласний хірург, який живе в Молдові, в Сороках, і працює в приватній клініці в Ямполі, через зупинку цього пункту пропуску змушений був добиратися до нас на роботу, аж через Могилів-Подільський. Це більше ста кілометрів в один кінець дуже поганою дорогою. На бензин по ній він витратив щонайменше кілька сотень гривень. Втратив три години часу. Дуже дорогого для такого спеціаліста. І приїхав він в Ямпіль втомленим після такої дороги. А тут на нього чекали аж три серйозних хірургічних операції, які мав провести.

Я запитував власника цієї клініки чому так, чому він терпить, що так працює пором на нашому пункті пропуску? Чому не організує підприємців і не протестують вони, адже втрачають лиш за отакі кілька днів простою пункту пропуску дуже багато грошей? Чому вони, врешті решт не скинуться по тисячі доларів і не зроблять цю переправу зразково-показовою, всепогодною і цілодобовою?

І знаєте, що він мені відповів? Що це питання геополітики. Що він бачив проект російських бізнесменів, які планують тут побудувати міст. Ви чуєте?! Виходить, такий проект існує! Росіяни мають нам тут побудувати міст!.. Окупанти мають поліпшити нам умови перетину кордону з Молдовою! Мною аж затіпало. Він зовсім не розуміє,( або розуміє і вдає дурня), що говорить і в чиїх інтересах. Тут дійсно Росія може збудувати міст. Щоб пройшли по ньому російські танки на Балкани! Земляки, ви цього хочете?! Ось чому, виходить, за 5 років кабмін, який очолюють наші земляки, не зміг тут не те що моста побудувати, а підсипати цю дамбочку до порома за пару тисяч гривень! Чекають, негідники, москалів, щоб вони в Ямполі переправи через Дністер налагодили для реалізації планів Сталіна?.. А міст Євросоюзу, про який стільки набалакано, для маскування, для замилювання очей?..