Воно надійшло у поліцію із інтернет-адреси. Екстрено 4 служби перевірили 19 названих об’єктів. Такого попереджувального виклику Вінниці ще не робив ніхто.

Що це – атака спецслужб ворога, щоб посіяти паніку, чи дії замаскованих ворогів на місці, що залягли у глибоке підпілля? Чи пов’язані ці факти із вибухом на Калинівських складах боєприпасів, а може, навіть і вибухами маршруток, які 16 років тому стались у Вінниці саме в ці дні – розслідували наші кореспонденти.

Для скептиків і тих, хто любить вішати ярлики, зазначимо: перш ніж друкувати та поширювати цю інформацію у газеті, ми довго думали – називати все як є чи завуальовувати зміст звернення, яке надійшло до правоохоронців на електронну адресу. Або ж взагалі проігнорувати. І вирішили все-таки надати розголосу, щоб ще раз закликати кожного із вас до пильності, не ігнорувати щось чи когось підозрілого. Бо ж війна – це не іграшка. І лише у взаємодії із правоохоронними органами, якою б банальною не була ця фраза для «продвінутих», ми зможемо вберегти наше місто, Україну, життя наших рідних і близьких, зрештою, своє власне.

Отож, як підтвердили нам у прес-службі обласної поліції, до вінницьких правоохоронців десь о 17 годині у суботу дійсно прийшло повідомлення. Зміст його вражає: якщо СБУ та поліція не виконають вимог терористів, то Вінницю чекає пекло, яке вони влаштують!

Далі перерахували будинки, в які закладена вибухівка! В списку 19 багатоповерхівок та торгових центрів! Зрозуміло, що це повідомлення шокує кожного! Бо ж Вінниця уже стикалась із страшною бідою тероризму, коли так само на травневі свята в редакцію газети «33-й канал» надійшла така ж анонімка із погрозами. Ми передали на перший погляд дивного листа компетентним службам. Це сприйняли як звернення психічно хворої людини. Але у вказаний в анонімному листі час, як відомо, стались вибухи вінницьких маршруток! Потім знову листи – і знову вибухи… Здавалось, невідомі кати взяли в союзники самого Сатану! Місто жило в панічному страхові! Обгорілими жертвами, як коконами, було переповнене профільне відділення «Пироговки»! Заживо згоріла школярка-випускниця М. Ларченко! Десятки пасажирів маршруток навічно стали каліками! І ось знову місту в ті самі дні кидають виклик! Зрештою, як він звучить:

«За то, что тупые идиоты … не только не выполнили наши требования, но решили бросить нам вызов!

Они не посадили в тюрьму (нецензурні слова – ред.) Игоря Бомбушкара… (Далі перераховуються інші невідомі вінничанам люди, яких іменують «предателями, торгующими героином», терористами… – ред.) Теперь города Украины ждет ад!!! Мы не остановимся не перед чем!!! Это послание для всех шутов, крышующих предателей и сектантов.

Ниже список домов города Винницы, в квартирах которых заложены взрывные устройства с отравляющим веществом и где произойдут взрывы:

Дома по улице Крапивницкого (вказана адреса, як і у інших — ред.), Миколы Оводова, Пушкина, Соборна, Архитектора Артинова, Червона Христивска, Магистрацка, Ерусалимка, Селянский переулок,  Театральная, Ивана Шиповича.

Взрывы произойдут также в торговых центрах города в разное время (далі перераховуються 8 торгових центрів).

Кровавый ад ждет вас!!!»

Далі був підпис: «Огненный смерч».

Зрозуміло, що отримання вже під вечір вихідного дня саме такого повідомлення стало для вінницьких поліцейських, СБУ справжнім випробуванням. Анонімного листа не проігнорували.

– Був піднятий по тривозі особовий склад вінницької поліції і створено 4 об’єднані мобільні групи, до яких увійшли представники вибухотехнічних служб та слідчо-оперативних підрозділів. До пізнього вечора обслідували всі вказані в анонімному зверненні адреси. Де були люди – проводили евакуацію. З приміщень вивели більше 1000 вінничан. Компетентні служби разом із службовими собаками обслідували приміщення на предмет вибухівки та отруйних речовин. Слідчі одразу ж все документували та порушували по кожному епізоду кримінальне провадження. Потім всі 19 епізодів об’єднали в одну справу. Ніяких підозрілих предметів не виявили.

Як відомо, такі анонімки надходять протягом останніх місяців особливо активно до інших міст України, особливо мільйонників. І там періодично проходять перевірки вокзалів, аеропортів та інших багатолюдних міст. На жаль, така реальність через ситуацію на Донбасі. Тому просимо всіх вінничан бути пильними, повідомляти про всіх підозрілих осіб та предмети, які викликають підозру, на багатоканальний телефон 102. Просимо всіх не піддаватись на провокації і не сіяти паніку. Ми зможемо разом із вами захистити наше місто і країну.

Підрозділи кіберполіції одразу ж почали встановлювати адресу, звідки надходять повідомлення, – повідомила нашому кореспонденту керівник прес-служби Вінницької обласної поліції Ганна Олійник.

Як стало відомо нашому кореспонденту, з того ж самого сервера, що і тепер, але іншої адреси, надійшла подібна анонімка до Вінниці про замінування приміщення самої поліції ще місяць тому. Тоді невідомі терористи підписались іншим псевдонімом — бен Ладен.

За нашою інформацією, надсилачі погроз ховаються за дуже захищеним технічно сервером, який знаходиться у Швейцарії. Однак місце, звідки надсилаються такі тероризуючі Вінниччину та Україну листи – відоме: територія «ДНР». Це наштовхує на думку, що без феесбе тут не обійшлось. І така активність та послідовність у відправленні анонімок по всіх великих і значимих стратегічно містах України говорить про новий виток війни – посіяти паніку серед мирного населення в тилу по всій Україні.

Дивним для вінничан є прив’язування цих анонімних погроз до Ігоря Бомбушкара та інших. Ми дізнались, що людина із таким іменем існує – він маг та відомий екстрасенс, як і його дружина. Вона була учасником «Битви екстрасенсів». Коли включаєш пошук — читаєш про них різне. Зокрема, що це наймагічніше подружжя відьми і мага і т.п.

Далі дізнаємось, що Ігор Бомбушкар, він же Інгвар – випускник Донецького медуніверситету, спеціалізація — психіатрія. Він там же і викладав. Потім через конфлікт із ректором пішов. Зараз створив власну академію магії і екстрасенсорики. Робить пророцтва майбутнього України, дає неординарні інтерв’ю на кладовищі. Щоправда, запевнення в публічних інтерв’ю про те, що Президентом України стане жінка, не збулось. Саме він заявив, що більшість нардепів мають власних магів, які просувають їх наверх. Озвучив і розцінки – від 50 тис. доларів до мільйона – для Президента. Зараз проживає і працює у Києві.

Як він пов’язаний із цими анонімними погрозами і чому через нього невідомі терористи погрожують вогняним смерчем містам України, в т.ч. Вінниці? Запитання відкрите. Читачі Інтернету повідомляють про якийсь його конфлікт із Аманаром (чорним чаклуном).

Так чи інакше – нам треба мобілізуватись і зрозуміти, що в часи війни є все – диверсії і диверсанти, приховані і явні. Шантаж, погрози і реальні підриви чи вибухи, які більше року шокували Вінниччину на Калинівських військових складах.

Тетяна Квасюк

Від редакції. Коли верстався номер, на сайт «33-го» вийшов сам Ігор Бомбушкар. Він заявив, що знає, чому його ім’я згадують у цих терористичних зверненнях.

Тому готові висловити його точку зору.