Бо цей господарський конфлікт із ознаками рейдерського захоплення 8 гектарів території із складами «Вінницького консервного заводу» в активну фазу перейшов ще 6 травня… І про нього вже знає вся Україна! Бо такої «битви» за завод у Вінниці давно не було.

Цікаво, що ця суперечка за територію колишнього заводу тягнеться вже майже 19 років — із далекого 2000-го, коли «лежаче» підприємство у Вінниці за 320 тисяч євро чи 500 тисяч доларів (?) купила фірма із українською назвою і реєстрацією на Кіпрі із бенефіціаром – батьком одного народного депутата родом із Вінниці від ВО «Свобода»… Кажуть, це батько Юрія Левченка, який нині є обранцем від 223-го округу в Києві.

З того часу одні вважають цю євроінвестицію в економіку міста порятунком заводу, а інші – уникненням податків та очікуванням кращих часів для цих 8 га із складами… І поки кредитори і адвокати розбирались із спадком консервного заводу, тут змінились кілька арбітражних керуючих, а 6 травня почалась справжня війна! Спершу поряд із заводом звели новобудови, які, ймовірно, можуть розростись далі на ці 8 «консервних» гектарів? Тим більше, що на цій території головна цінність не старі склади, а земля, 2 артезіанських свердловини, комунікації, каналізація та підстанція.

Тому адвокат власника заводу Ірина Літаєва впевнена, що «рейдери під прикриттям неправочинного документа із 2001-го року намагаються захопити підприємство і змінити тут охорону та доступ для орендарів…» Для цього таємничі «рейдери», прізвища яких ніхто не називає навіть серед правоохоронців, спершу поставили тут невідомих осіб у камуфляжі на прохідну підприємства і не пускали туди депутатів міської та обласної рад Вінниччини від «Свободи» після травневих свят… Більше того, під час конфлікту з охороною депутату ВМР Володимиру Базелюку пошкодили руку, а активісту «Свободи» Андрію Гайдаю дісталось ще більше…

Так само на завод не пускали орендарів складських приміщень і вивісили оголошення про нові правила оренди із 14 травня! Цікаво, що «рейдерами» і «тітушками» із Хмельницького керувала 25-річна дівчина Люда, яка по мобільному «рішала питання нараз» і «посилала всіх — від депутатів до мєнтів» на всі 4 сторони при своїх 40 кілограмах ваги із туфлями!

У понеділок близько 16.00 поліцію та депутатів від «Свободи», які активно долучились до цього конфлікту, невідомі з-за воріт заводу закидали камінням, пустили газ і димову завісу… Керівник поліції Вінниці Сергій Синявський спершу заявив, що «господарський конфлікт має вирішуватись в судах, і поліція затримала лише кілька осіб під час перезмінки для з‘ясування їхніх анкетних даних…»

Але після газу і цеглин по поліції про конфлікт за консервному заводі та загадкових «тутіханів» заговорила вже вся Вінниця… Бо стільки правоохоронців, автозаків та «космонавтів» із спецпідрозділів в повному обмундируванні місто ще не бачило…

Назрівав штурм! І паралельно йшли якісь перемовини… Можливо, торги? Бо депутати від «Свободи» на місці «битви» заявили про квартири, які буцімто обіцялись за невтручання у конфлікт правоохоронцям… Але вже на 20.00 понеділка стало відомо, що на заводі знаходяться 2-3 сотні молодих людей на спорті в балаклавах – так звані «тітушки»… Можливо, навіть із зброєю чи арматурою…

Через це аж до 22.00 поліція готувалась до штурму та збирала сили – більше 100 бійців у шоломах та спецпідрозділ КОРД зі зброєю… І під прикриттям вечора ця сотня поліцейських нарешті пішла на штурм захопленого заводу на Старому місті…

Прямий ефір із цієї «битви» у Вінниці з пострілами, криками та димовими спецефектами та під ревіння сирен дивились більше десятки тисяч глядачів у соцмережах… І за годину після штурму та команди «лежати» групу молодиків із Вінниці, Києва та Білої Церкви затримали і вивезли до поліції… Але більшості, кажуть, вдалось втекти через паркан!

Як так вийшло? Хто насправді тут рейдер? І чому про родичів вінницького нардепа серед співвласників фірми на офшорному Кіпрі намагаються не говорити? За неофіційною версією, на цей завод поклали око відомі забудовники із Хмельницької області, які не домовились чи не збирались домовлятись із власником 8 гектарів консервного заводу?

Тоді, ймовірно, було включено план «безпредєл» і завезли тітушок-гастролерів… На це місцева «Свобода» вступилась за свого побратима і напрягла поліцію на активні дії… А цегла по головах і газ додали адреналіну та рішучості. Кожна сторона 100-відсотково мала у Києві та Вінниці свою групу впливу. 54 «тітушок» спакували – доля землі колишнього заводу все-таки вирішиться в судах.

А офіційно події 13 травня по вулиці Дубовецькій, 29 на Старому місті у Вінниці звучать так.

Затримано 54 особи… За словами керівника міського відділу НП у Вінниці Сергія Синявського, «невідомі молодики ввечері проникли на територію підприємства та витіснили охорону. У відповідь на вимогу поліцейських припинити незаконні дії ці особи почали кидати каміння та застосували димові шашки. Для припинення протиправних дій на місце події прибули додаткові сили поліції та спецпризначенці КОРД. В результаті поліцейські затримали більше 50 осіб. Більшість затриманих – вінничани… Є мешканці Києва та Київської області. Всіх їх затримали за статтями 208 КПК за підозрою у вчиненні 294 КК за «масові заворушення», всі їдуть «на тюрму»… Далі буде суд, який встановить міру вини кожного».