Але… Коли похоронна процесія підійшла до місцевої церкви Дмитра Солунського з наміром відспівати покійну, отець Віталій, священик Московського Патріархату, не пустив їх всередину.

– Категорично заявив нам: «Ви не тієї віри, я вас не допущу!» Навіть хоругви нам не хотів давати! — обурено розповідали нам лаврівчанки Надія Очеретна і Ольга Коренюк. — А якої ж ми віри? Бусурманської чи що? На своїй землі, зі своєю канонічною церквою мусимо бути в приймах? Мало того, 12 травня навколо храму стіною стали бритоголові спортивні хлопці. У нас ніякої можливості не було зайти, помолитись, відспівати шановну Олену Литвинюк, як годиться. Вона ж сама була півчою! Тож похорон зупинився біля церкви, батюшка Київського Патріархату надворі відслужив заупокійну службу Божу. Дуже образились люди! Адже більшість села підписалась за те, щоб у храмі Дмитра Солунського була Православна Церква України. А нас туди не допускають!

– Якщо точно, то за ПЦУ підписались більше 400 людей. Цю церкву будувала громада, і саме громада є її власником, а не отець Віталій і невелика група його приспішників, — підтримав Олександр Благий, колишній голова колгоспу. — Але вони ключів не віддають, поводяться грубо, не дають зайти у храм. Нам доводиться проводити служби у клубі чи під відкритим небом. Люди вкрай обурені, назріває катастрофа! Отець Віталій так само править служби за канонами Московського Патріархату і у сусідній Медвідці, там є старовинна церква — історична пам’ятка.

Втім, отець Віталій категорично відкидає звинувачення на свою адресу.

– Я не відмовлявся хоронити Олену Литвинюк, навпаки, пропонував її відспівати у церкві у Лаврівці, — заявив отець Віталій. — Та люди захотіли, щоб її відспівав священик іншої конфесії. А це, згідно з церковними правилами, не дозволяється!

– А навіщо храм Дмитра Солунського оточили бритоголові хлопці, як розповідають люди?

– Насправді це парафіяни Української Православної Церкви МП, які приїхали цього дня, 12 травня, відзначити День матері і помолитись.

Таке пояснення лаврівчан не задовільнило. У обласному центрі теж знають про конфлікт у Лаврівці.

– Громада села вирішила перейти у Православну Церкву України, зробила вибір не тільки для себе, але й для дітей, онуків, правнуків, — відзначив протодиякон Владислав Демченко з Вінницької єпархії ПЦУ. — З Лаврівки були подані скарги до прокуратури, до СБУ, до поліції. Та поки що невелика група людей утримує документи і блокує законне вирішення цього питання.

– Прийняти рішення про зміну підпорядкування — це лише один крок. Після цього потрібно провести офіційну перереєстрацію сільської релігійної громади! У Лаврівці тільки розпочали процедуру зміни конфесійної приналежності. Її треба завершити і отримати витяг з реєстру про належність до ПЦУ, — пояснив Ігор Салецький, начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА.